Живакът се нажежава до „червено” в три 6 области в неделя

Живакът се нажежава до „червено” в три 6 области в неделя
Червен код заради опасно високи температури е обявен в 6 области в Северна България в неделя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Червен код заради опасно високи температури е обявен в 6 области в Северна България в неделя, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново и Русе.

Това е вторият червен код, който НИМХ обявява за лятото на 2012 г. Предишният се отнасяше за три области - Плевен, Русе и Велико Търново по време на Горещниците – 15, 16 и 17 юли. Живакът на термометрите тогава показваше 43 градуса на сянка.

Заради небивалите жеги в последния горещ ден за това лято, според синоптиците, освен червен, е обявен и оранжев код в останалите 22 области на страната.

Времето над страната ще бъде слънчево и горещо. Максималните температури ще бъдат между 37° и 42°, в София около 37°-38°.

Медиците съветват да се избягва излизането навън между 10:00 и 19:00 часа, както и да се излагате веднага на слънце, ако сте били на климатик.

Рязката смята на температурите е опасна за деца, възрастни и хора със сърдечно-съдови заболявания. Времето е много опасно, предупреждават и от НИМХ.

Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областите.

#НИМХ #БАН #Монтана #Враца #Ловеч #Плевен #Велико Търново #Русе #червен код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"