1 печка мърси въздуха като 18 коли

1 печка мърси въздуха като 18 коли
A A+ A++ A

Колите и твърдото битово гориво са най-големият замръсител. Една печка замърсява колкото 18 коли, каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Най-вредни за хората са малките прахови частици от 2,5 микрона, защото те навлизат в дихателната система и увреждат органите, обясни лекарят. Според него маските за лице са елементарна защита. Като мерки той предлага хората да гледат стойностите и да избират път с по-ниско замърсяване, да затварят прозорниците, когато навън е по-мръсно, отколкото в стаята.

Д-р Симидчиев е на мнение, че България трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз. Този на СЗО за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък, уточни той.

БГНЕС припомня, че според наскоро обявените данни на Европейската агенция по околна среда въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве.

Според международния сайт за чистота на въздуха – airvisual.com, София се нарежда на трето място в света по опасно мръсен въздух. Само стойностите в Делхи, Индия, и в Лахор, Пакистан, с малко превишават мръсотията, която софиянци дишат. Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай, Индия, дишат по-чист въздух от жителите на София. Тази висока позиция в класацията на сайта София „завоюва“ за първи път през изминалата седмица.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"