Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната

Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната
Нийл Армстронг в портретна снимка за НАСА преди полета му като командир на Аполо 11 през юли 1969. Снимка: space.com
A A+ A++ A

Първият човек, стъпил на Луната - американският астронавт Нийл Армстронг - почина на 82-годишна възраст.

Армстронг претърпя по-рано този месец операция за поставяне на байпас на сърцето.

Причина за смъртта му били настъпилите след операцията усложнения, съобщиха рано сутринта в неделя българско време близките на астронавта, цитирани от агенция "Ройтерс".

Като командир на американския космически кораб "Аполо 11", той стана на 20 юли 1969 г. първият човек, стъпил на Луната.

Нийл Армстронг ще остане в историята с първите му думи, произнесени след като стъпил на лунната повърхност: "Това е една малка крачка за човек и огромен скок за човечеството".

Космическата експедиция на "Аполо 11" до Луната съвпадна с апогея на надпреварата в космическите изследвания между САЩ и бившия СССР, посочва АП. Армстронг използва безценни секунди от лунната си разходка, за да остави на Луната вимпел в памет на загиналите до този момент американски астронавти и руски космонавти.

Армстронг и Едуин Олдрин от екипажа на "Аполо 11" прекараха общо 3 часа на лунната повърхност. Задачата им бе да съберат проби, да извършат някои експерименти и да направят снимки. "Гледката беше уникална, тя надхвърляше всичко, което бях видял преди това", заяви Армстронг в едно от интервютата си, посочва АП.

Лунната разходка, според АП, беляза победата на САЩ в космическата надпревара по време на студената война. Тази надпревара започна на 4 октомври 1957 г., когато СССР изведе в околоземна орбита първия в света изкуствен спътник на Земята.

През 2009 г., по случай 40-годишнината от първия полет на човек до Луната, Армстронг нарече надпреварата в космическите изследвания "мирно състезание между САЩ и СССР, което позволи и на двете страни да поемат по магистралата на науката, познанието и научните изследвания".

Година по-късно Нийл Армстронг изрази загриженост от космическата политика на администрацията на Барак Обама, която според него е прехвърлила ударението към частната инициатива в овладяването на космоса.

В изявление пред Конгреса на САЩ Армстронг изтъкна, че се отнася "със значителни резерви" към новата космическа политика на САЩ. Между първата лунна мисия през 1969 г. и последната през 1972 г., на повърхността земния спътник стъпиха общо 12 американски астронавти.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече Нийл Армстронг "един от най-големите американски герои - не само на нашето време, а на цялата ни история", предаде ДПА.

#Нийл Армстронг #САЩ #астронавт #космонавт #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"