Изригналият новозеландски вулкан погуби 16 живота

Изригналият новозеландски вулкан погуби 16 живота
Pixabay.com
A A+ A++ A

Водолази продължават издирването на телата на жертвите на вулканичното изригване на новозеландския остров Уайт, предаде АФП. По последни данни бедствието отне живота на най-малко 16 души.

Под заплахата от ново изригване водолазите претърсват водите около острова.

От общо 47-те души, намирали се на острова в момента на изригването, освен 16-те загинали, 28 са все още в болници в Нова Зеландия и Австралия, от които 21 са в критично състояние. Няколко души се водят за изчезнали. Повечето от хората, намирали се на острова, са били туристи от Австралия, САЩ, Великобритания, Китай, Германия, Малайзия и от самата Нова Зеландия.

Тленните останки на шест от жертвите бяха прибрани от острова при рискована операция с участието на новозеландски командоси. Първата жертва бе официално идентифицирана днес и това 21-годишната австралийка Кристал Броуит. Тя е била в Нова Зеландия със семейството си, за да празнува рождения си ден.

Според учените, наблюдаващи острова, има между 35 и 50 процента шансове за ново изригване. Идния понеделник новозеландците ще запазят минута мълчание в памет на жертвите на вулканичното изригване.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"