МВР започва извънредна спецакция по пътищата

МВР започва извънредна спецакция по пътищата
МВР
A A+ A++ A

Констатирахме усложняване на пътнотранспортната обстановка – тежки инциденти със  загинали деца в столицата, възходяща тенденция на броя на убитите през последните два дни. Това ни накара да вземем допълнителни мерки, да се разпоредят съответни операции по отношение на пътнотранспортните произшествия в страната, да включим  допълнителни екипи с колеги, които в момента почиват, обобщи министър Младен Маринов на брифинг в Координационния център за пътна безопасност.

Той използва повода да запознае представителите на медиите с работата на центъра и подчерта, че идеята за създаването му е на едно място да работят институциите, които имат отговорности както към пътната  инфраструктура  и контрола на пътя,  така и на тези които издават съответните документи и разрешителни. Идеята е да се получава бърза информация, да има координирани действия,  защото след пътен инцидент една бърза реакция може да намали щетите от него.

Вътрешният министър поясни, че в центъра се получават и сигнали за съответни промени на пътната обстановка, включително и предприети строително-монтажни дейности или наложени временни ограничения. В тези случаи колегите от пътна полиция правят връзка  с териториалните служби, проверява се дали са поставени съответни обозначителни знаци за контрол на движението. Същевременно е осигурена и съответната връзка до всички  пунктове, които извършват годишни технически прегледи, като по този начин в системите им постъпва информация, която професионалните шофьори могат да ползват. Идеята е освен по най-бързия начин, всички отговорни институции да действат и реагират паралелно и на момента, допълни главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов.

Той даде пример със снощната ситуация в столицата - след концентрацията на ПТП с деца веднага се взе решение, бяха изведени допълнителни екипи на пътна полиция, обиколих столицата, разпоредил съм от тази вечер операция в цялата страна. Ще бъдат мобилизирани от почиващите екипи там, където има концентрации на пътнотранспортни произшествия, в тъмните части на денонощието. Целият ръководен състав, включително на ниво директор и заместници, ще извършват анализи и проверки, защото тази ситуация по пътищата трябва да спре", категорично заяви главният секретар.

Традиционно по празниците винаги са се взимали превантивни мерки, сега действията ще бъдат изпреварващи. В страната по празниците ще има засилено полицейско присъствие, обясни министър Маринов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »