ВМРО към Скопие: Братя от Македония, не прекалявайте!

ВМРО към Скопие: Братя от Македония, не прекалявайте!
A A+ A++ A

ВМРО излезе с официална позиция по повод изказване на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че България ще трябва да "преодолее въпроса с македонския език".

"ВМРО не иска и не бива да се меси в научни спорове, но припомня на премиера Заев, че България отдавна е преодоляла "проблема" с езика, на който се говори в Северна Македония и нищо повече няма да "преодолява", категорични са от партията. От там изтъкват като аргумент, че в международното право не съществува акт като "признаване на език", а България първа в света е признала независима Македония.

"С това сме признали нейното право на конституция, в която официално Скопие може да нарече езика си както иска. Това обаче няма как да промени факта, че това е български език", категорични са от ВМРО.

"За никого няма съмнение, че различните македонски наречия, върху които през 40-те години административно е кодиран език, също са български говори. Членуването, липсата на падежи, идентичният синтаксис – това са повече от явни белези на българския език. Дори диалектната фонетика и ритъмът на езика са същите. Да, лексиката днес е често различна. Но с просто око се вижда, че е това е нарочен и задъхан опит за внос на думи или ползване на архаизми, сърбизми и турцизми, само и само да се постигне различно звучене", заявяват от ВМРО.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"