ООН: Следващите 12 месеца ще са ключови в битката за климата

ООН: Следващите 12 месеца ще са ключови в битката за климата
A A+ A++ A

Следващите 12 месеца ще са ключови в битката за климата, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от ДПА.

Гутериш подчерта от трибуната на международната климатична конференция в Мадрид, че светът става все по-горещ и това се случва много по-бързо, отколкото хората са допускали. Необратимите повратни точки са съвсем видими и се приближават с мълниеносна скорост, предупреди той.

Гутериш отбеляза, че ограничаването на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий - една от набелязаните цели в Парижкото климатично споразумение - все още е постижимо, но допълни, че човечеството много изостава.

За да спрем глобалното затопляне над тази стойност, ще трябва да предприемем мерки, включително да не строим нови електроцентрали на въглища след 2020 г. и да накараме държавите и цели промишлени отрасли като корабоплаването да се ангажират да бъдат въглеродно неутрални през следващите десетилетия, каза генералният секретар на ООН.

Гутериш призова за "повече амбиция, повече солидарност и по-спешни действия".

В публикувано вчера изследване Световният икономически форум (СИФ) се присъедини към призивите към правителствата и компаниите да намалят вредните си емисии.

Проучването показва, че до момента едва 67 от общо 193-те страни членки на ООН, отговорни за по-малко от 15% от глобалните емисии, са се ангажирали да сведат своите въглеродни емисии до нула.

Правителствата и компаниите трябва да повишат амбициите си и да започнат да набелязват конкретни цели и да ги изпълняват, заяви управляващият директор на СИФ Доминик Уогрей. Той допълни, че това, от което се нуждае светът, за да постигне поврат, е съчетание от обществена амбиция, политическа увереност и лидерство на бизнеса.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"