Опасна жега: Червен код за 6 области в неделя

Опасна жега: Червен код за 6 области в неделя
Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново и Русе. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Червен код обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 6 области в Северна България за 26 август, заради опасно високите температури.

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново и Русе.

Това е вторият червен код, който НИМХ обявява за това лято. Предишният се отнасяше за три области – Плевен, Русе и Велико Търново по време на Горещниците – 15, 16 и 17 юли. Живакът на термометрите тогава показваше 43 градуса на сянка.

Заради небивалите горещини в последния горещ ден за това лято, според синоптиците, освен червен, е обявен и оранжев код в останалите 22 области на страната.

Времето над страната в неделя ще бъде слънчево и горещо. Максималните температури ще бъдат между 37° и 42°, в София около 37°-38°.

35 са измерените градуси в София към 15:00 часа в събота. В страната температурите се движат между 35 и 42 градуса, като най-топло е в Русе и Велико Търново.

По морския бряг е по-хладно – между 28 и 33 градуса.

Към 15:00 ч. са измерени 12 положителни температурни рекорда в страната, посочиха още от НИМХ.

#Националният институт по метеорология и хидрология #НИМХ #Северна България #Монтана #Враца #Ловеч #Плевен #Велико Търново #Русе #Горещници #София #Черноморие #червен код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"