Дянков вече „актуализира“ Бюджет 2012

Дянков вече „актуализира“ Бюджет 2012
„Протестите са част от демокрацията и кризата, и единствената ни молба е те да бъдат мирни“, заяви министърът по повод провежданите в страната протести. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към средата на следващата година Бюджет 2012 може да бъде актуализиран, заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

Реалистично е от средата на 2012 г. държавните служители и тези в силовите ведомства да започнат да плащат личните си осигурителни вноски, коментира той, цитиран от БГНЕС.

„Ако това стане от 2012 г., то може да е или от 1 май, когато ще се увеличи минималната работна заплата, или от 1 юни, когато се увеличават най-ниските пенсии. Тогава това може да стане със съответните промени в приходната и разходната част на бюджета“, обясни Дянков.

Журналисти запитаха министъра дали говори за актуализация на бюджета, а той отговори кратко и ясно: „Да“.

Продължава изготвянето на анализа за това какви ще бъдат последствията, ако се вземе решение държавните служители и служителите в силовите ведомства да плащат личните си осигурителни вноски, уточни Дянков.

Анализът се прави от експерти на НОИ и на финансовото министерство, като се очаква до средата на утрешния ден той да е готов.

По думите на министъра засега идеята на правителството е това да не доведе до намаляване на заплатите на служителите, които ще засегне.

За целта ще трябва да бъдат увеличени заплатите им поне с размера на осигурителните вноски. Така това решение вероятно ще доведе до повишаване на размера на средната работна заплата в страната, подчерта той.

„Още ден-два трябва да се работи, защото ако се вдигне средната заплата, от това зависят други неща – майчинските, студентските стипендии и изчисляваме размера на допълнителни разходи, които ще възникнат вследствие на това решение“, обясни финансовият министър.

Дянков коментира и националния митинг-протест, който се провежда днес в столицата.

„Протестите са част от демокрацията и кризата, и единствената ни молба е те да бъдат мирни", каза той.

Според министъра 70-те млн. лева, които ще бъдат отделени за нискоакцизно гориво на земеделските производители, могат да бъдат използвани едва след нотификация от Брюксел. По думите му те няма да повлияят на бюджета.

По отношение на пенсионната реформа Дянков заяви, че е по-добре да я направим сега, отколкото след няколко месеца.

„Няма държава в Европейския съюз, където да не е имало стачки, те са естествена част от демокрацията и естествена част от кризата“, каза вицепремиерът.

Той е убеден, че пенсионната реформа е закъсняла поне с 10-12 години и е по-добре тя да се направи сега, отколкото след няколко месеца, когато външни хора ще диктуват как да бъде направена.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #бюджет 2012 #НОИ #протест #демокрация #криза #бюджет #реформа #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"