Мъж с трансплантиран костен мозък се оказа с двойна ДНК

Мъж с трансплантиран костен мозък се оказа с двойна ДНК
A A+ A++ A

Три месеца след като му е трансплантиран костен мозък, Крис Лонг от Рино, Невада, научава, че неговата ДНК в кръвта е заменена от тази на донора, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Четири години след животоспасяващата процедура Лонг има чужда ДНК не само в кръвта

Пробите от устните и бузите му също са с двойна ДНК - неговата и на донора, който живее в Германия. Цялата ДНК в семенната му течност е на донора. Чуждата ДНК не се е проявила само в космите по гърдите и главата му.

Това означава, че Лонг се е превърнал в химера - термин за същество с два комплекта ДНК. Думата е заета от гръцката митология, в която означава огнедишащ звяр с лъвска глава, тяло на козел и опашка на змия.

"Мислех, че е доста невероятно да изчезна и на мое място да се появи някой друг", каза Лонг.

Лекарите отдавна знаят, че някои медицински процедури превръщат пациентите в химери, но къде точно се проявява донорската ДНК освен в кръвта, не е изследвано. Тези промени не са вредни за бенефицента, нито променят личността му.

Десетки хиляди хора годишно получават чужд костен мозък за лечение на болести на кръвта като левкемия, лимфома, сърповидно клетъчна анемия. Предположението, че такъв човек може да извърши престъпление, заинтригува специалистите. Затова колегите на Лонг от криминалната лаборатория в окръг Уашоу го използват за изследвания.

Когато разследващите събират ДНК от местопрестъпление, идеята е, че всяка жертва или извършител има уникален ДНК код, а не два, включително тази на човек, който живее на хиляди километри. Ако друг пациент реагира на трансплантацията като Лонг и извърши престъпление, това може да заблуди разследващите. Такива случаи дори е имало в САЩ и Южна Корея.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »