Хилядно множество на поклонението пред Кралицата на комедията - Стоянка Мутафова

Хилядно множество на поклонението пред Кралицата на комедията - Стоянка Мутафова
A A+ A++ A

Изпращаме една голяма епоха в българския театър и в българското кино, – витална, пълна с живот, адски интелигентна, динозавър на нашето време, тя остана една от малкото стожери на българска култура и театър, невероятна жена, невероятен човек. Така обрисуваха Стоянка Мутафова част от хората, които дойдоха днес, за да се сбогуват с нея на поклонението пред паметта й в столичния Сатиричен театър, предаде БГНЕС.

По решение на дъщеря й Мария Грубешлиева-Муки ковчегът с актрисата остана затворен след дългото боледуване и лечение, на което бе подложена.

Аплодираната от поколения българи и чужденци, Кралицата на българската комедия, Г-жа Стихийно бедствие, както често я наричаха, почина на 6 декември на 97-годишна възраст след тежко и продължително боледуване. На 97-годишна възраст Мутафова бе най-възрастната активно играеща на сцената актриса.

„Изпращаме една голяма епоха в българския театър и в българското кино, защото Стоянка Мутафова не беше само епоха в българския театър, а в световния театър и това трябва да се знае от всички”, каза Христо Мутафчиев.

„Стояна е, мисля, последния аристократ от нашата тъжна сцена. Изключителен човек, такава порода хора няма вече и не знам дали ще се родят. Тя беше страхотна не само заради енергията, която носеше, не само заради духа, който имаше – 97 години представете си само и до последния момент на сцената , но и заради тази изключителна интелигентност, заради тази нейна изключителна ерудиция, която тя никога не натрапи, никога не сложи пред истинския си талант да дарява радост и усмивка”, каза актьорът Владо Пенев. Той посочи, че когато си толкова интелигентен, колкото беше Стояна, има риск да станеш досаден, но тя никога не стана досадна. „Напротив беше витална, пълна с живот, и аз искам да я помня такава – витална, пълна с живот, адски интелигентна, динозавър на нашето време и настина сме огромни късметлии, всички ние, които сме живели по времето на Стояна Мутафова”, посочи актьорът.

„Стоянка ще остане за идните поколения и като актьор, който безпрекословно обичаше сцената, и неслучайно, че хората я обичат до ден днешен и ще я обичат още години наред – има защо. Тази енергия не всеки притежава”, каза певецът Васил Найденов.

„Стояна беше едно чудовище, събрало в себе си интелект, възпитание, можене в театъра, много неща. Тя беше една много интелигентна жена”, каза актьорът Славчо Пеев.

„Имах честта и привилегията да я познавам в последните години, разговаряли сме – включително на съвсем житейски теми, и в същото време имах наистина голямата привилегия да бъда на последното й престъпление, както се оказа на Г-жа Стихийно бедствие, където отново се видяхме и поговорихме. Невероятна жена, невероятен човек, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Актьорът Любо Нейков подчерта, че Мутафова ще остане един от малкото стожери на българските култура и театър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »