“Ал Джазира“: Споровете в Средиземно море доближават Анкара и Атина до въоръжен конфликт

“Ал Джазира“: Споровете в Средиземно море доближават Анкара и Атина до въоръжен конфликт
Pixabay
A A+ A++ A

Атина и Анкара са близо до въоръжен конфликт, след като Турция подписа споразумение за демаркация с Либия, обвързващо с изключителна икономическа зона, която обхваща гръцките териториални води.

Споразумението, подписано на 27 ноември, предвижда коридор, простиращ се по източното Средиземноморие между бреговете на Турция и Либия, и “рязане” честта от морето, върху която Гърция твърди, че има права, съобщи телевизия “Ал Джазира”, предаде БГНЕС.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез обяви, че след като сделката бъде ратифицирана и от двете страни, турските кораби ще започнат да сондират във водите в района в търсене на природен газ и петрол.

Въпреки че гръцкият флот не е излизал с официално съобщение, двама експерти споменали пред “Ал Джазира”, че Атина е изпратила военноморски сили в спорната зона югоизточно от Крит.

Гърция реши да експулсира либийския посланик заради споразумение между Либия и Турция за изтегляне на морска граница между двете страни извън гръцкия остров Крит.

Професорът по международно право и консервативен депутат от Нова демокрация в гръцкия парламент Ангелос Сириос смята, че Турция няма да може да започне сондажи.

„Пред Анкара беше подчертано, че няма да бъдат толерирани никакви изследвания в област, която Гърция счита за своя изключителна икономическа зона“, добави Сириос.

Командващият гръцкия боен флот адмирал Никос Кунис заяви, че военноморските сили не чакат помощ от никого.

“Всичко, което правим, ще го направим сами”, каза Кунис.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »