(СНИМКИ) България плаче! Известни личности с жалейки за г-жа Стихийно бедствие

(СНИМКИ) България плаче! Известни личности с жалейки за г-жа Стихийно бедствие
A A+ A++ A

Известни личности от обществения и културен живот изказаха съболезнования на близките на легендарната актриса Стоянка Мутафова. Обичаната от всички г-жа Стихийно бедствие си отиде тази сутрин - на 97-годишна възраст. 

Тя беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия и поставена на апаратно дишане. През последните 5 месеца Мутафова имаше сериозни здравословни проблеми.

Сред изказалите съболезнования са премиерът Бойко Борисов, колегите й от Съюза на българските артисти и още куп известни личности от културата, политиката, спорта и шоубизнеса.

"Отиде си един изключителен, мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър. Поклон!", написа премиерът Бойко Борисов във Facebook.

ЕТО НЯКОИ ОТ ЖАЛЕЙКИТЕ:

Съболезнования изказват и колегите й от Сатиричния театър.

Марта Вачкова публикува три снимки на Мутафова от сцената.

 С голямо прискърбие научих за загубата на Стоянка Мутафова – изключителна личност и творец. Призвана да дарява своя безграничен талант, обичана безрезервно от публиката. Това написа президентът Румен Радев във фейсбук по повод кончината на голямата българска актриса.

Владимир Пенев: Стоянка Мутафова е подарък за хората, които я познаваха „Стоянка Мутафова беше най-светлият и интелигентен човек, който познавах. Тя имаше ужасно много познания в литературата и изкуството. Тя е незабравима, подарък за хората, които я познаваха. Много ми е мъчно”, каза в ефира на „Здравей, България” актьорът Владимир Пенев. „Имах щастието да работя с нея. Играехме на една сцена в Сатиричния театър. Самата тя споделяше, че вече й е трудно. Духът и иска да лети”, сподели Христина Апостолова, сценарист на "Откраднат живот".

"Със загубата на Стоянка Мутафова въздухът обеднява все повече", каза пред журналисти в Народното събрание председателят на Комисията по културата и медиите и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов по повод кончината на Стоянка Мутафова. Той определи за изключително тъжно това, че един след друг са си отишли две имена, знакови за нацията. „Отива си идентичността на българската нация, самочувствието ѝ. Затова често казвам, че изкуството е вечно. Това са хората, които създават морала, хората, които проповядват морала“, каза още Вежди Рашидов. Той сподели, че му е много тъжно хора, които са били негови кумири да си отиват. "Аз съм пораснал с достойнството на тези талантливи хора“, допълни още той. „Просто една епоха си отиде. Жалко! Въздухът обеднява все повече и все по-малко озон остава в него. Съжалявам за това, което всеки ден се случва. Явно това е животът. За съжаление отиват си телата, но много съм щастлив, ако младото поколение запази самочувствието си, пазейки тези святи имена във времето, защото така се прави държаваа“, допълни още Вежди Рашидов.

Тъжно е, но знаем, че хора като тях остават с творчеството си, с личността си и винаги са с нас. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по повод смъртта на голямата българска актриса Стоянка Мутафова. „В много кратък срок загубихме две знакови личности в историята на театъра в България. Съболезнования на близките на Стоянка Мутафова. Огромна личност, невероятен човек. Имах привилегията да я познавам лично. Само преди няколко месеца се видяхме, гледах може би нейното последно участие в знаковата пиеса „Госпожа стихийно бедствие“. След представлението имахме възможност да се видим. Невероятен човек с толкова енергия, с такова присъствие не само на сцената, но и в живота. Тя се включваше в наши инициативи винаги до последно“, допълни още кметът на София.

Калин Сърменов: Тя даваше всичко от себе си. Даже си спомням, когато Орешарски беше, на тези митингите на Орешарски, тя каза "Да взема аз да мина през огражденията". И аз викам: "Како, моля ти се недей". И тя вика: "Мен няма кой да ме спре". И наистина - нея нямаше кой да я спре. Във всяко едно отношение. Светла ѝ памет!

Силвия Лулчева: Благодаря на Бог за тази среща и наистина България се разделя с изключителна личност с невероятен талант и изумителен човек. Поклон и светла ѝ памет! Благодаря ѝ за силата, за издръжливостта толкова дълги години да бъде в театъра, сред любимата ѝ публика и публиката, която безкрайно много трябва да ѝ благодари за всяка една усмивка.

"Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие - Стоянка Мутафова. С таланта си тя направи съпричастни с изкуството няколко поколения българи. След нея остава емоцията и любовта, които ни дари с всяка своя поява на сцената и на екрана. Поклон пред паметта й". Това сподели председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на своята Фейсбук страница.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"