България на 11-о място в света за живот и работа на чужденци

България на 11-о място в света за живот и работа на чужденци
A A+ A++ A

България е най-добрата страна на Балканите за живот и работа на чужденци и за малко не влиза в първата десетка в света. Страната ни е класирана на 11 място, а Гърция е на дъното.

За шеста поредна година анализаторите на “ИнтерНейшън”, най-голямата в света общност на експати, наблюдават живота на чужденците в чужбина. В края на всяка година те публикуват рейтинг на страните по популярност сред чуждестранните специалисти. В актуалното изследване са взели участие над 20 хиляди души. Анализаторите съставят класацията като вземат предвид ключови показатели, сред които са качеството на живота, условията за адаптация, работата, семеен живот, финансово положение.

Общите изводи: мнозинството експати са привлечени от следните дестинации: Германия, САЩ, Великобритания и ОАЕ. Трима от десетина експати живеят и работят в тези държави.

Гърция е на дъното, Сърбия не е включена

Палмата на първенството е за Тайван. Този дебютант от 2016 г. твърдо удържа позициите на лидер. На второ място в класацията за 2018 г. е Виетнам. Третото място е за Португалия. Любопитното е, че над половината от експатите планират да останат в тази държава завинаги.

Германия, въпреки че влиза в списъка със страни с най-голям брой работещи и живеещи чужденци, заема едва 33 място в актуалния рейтинг. А на дъното е Гърция и Турция, които са съответно 57 и 60. Сърбия дори не е включена в изследването.

Ню Йорк и Париж не са фаворити

Тайпе, Куала-Лумпур и Хошимин са получили най-висока оценка сред експатите. За най-добър германски град за живеене и работа е признат Аахен, който е на 11 място в общия рейтинг. Причините са, че там чужденците получават високи заплати и имат относително ниски разходи за живот. Но що се отнася до културата на гостоприемство, Ахен не е лидер.

Интересното е, че на дъното на рейтинга са такива мегаполиси като Рим (81 място), Милано (80), Париж (78), Сан-Франциско (77), Лос Анджелис (76) и Ню Йорк (74). От руските градове най-висока оценка в класацията е получила Москва, която се нарежда на 54 място, съобщава БГНЕС. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »