Връщат рейнджърите от Афганистан

Връщат рейнджърите от Афганистан
„До 2014 г. контингентът ни в Афганистан ще бъде намален с 3/4“, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С три четвърти ще бъде намален съставът на българския контингент в Афганистан до края на 2014 г., съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов.

„С три четвърти ще бъде намален съставът на българския контингент в Афганистан до 2014 г.", обяви Ангелов по повод приетата днес от Министерски съвет Стратегия за трансформиране на участието на Въоръжените сили на Република България в операцията на ръководените от НАТО международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан, цитиран от пресцентъра на МО.

Министър Ангелов разясни пред журналисти, че изпълнението на стратегията ще бъде осъществено в два периода.

В първия период до 2014 г. се предвижда намаляване на участието на български военнослужещи на три етапа: до края на 2012 г. ще се прекрати участието на двата български медицински екипа в болницата в Херат; в началото на 2013 г. ще бъде изтеглена ротата, охраняваща летището в Кабул, а до края на 2014 г. и ротата за охрана на летището в Кандахар.

През втория период след 2014 г. се предвижда участие в процеса на обучение и подготовка на Афганистанските национални сили за сигурност чрез тимовете за връзка и обучение.

Понастоящем България има над 600 военнослужещи в Афганистан в Херат, Кабул и Кандахар.

„Не предвиждаме развръщането на батальонна бойна група в Афганистан", подчерта министър Ангелов в отговор на журналистически въпрос. Миналата година Ангелов насмалко не загуби поста си, според медийни публикации, след като каза, че България може да изпрати група в Афганистан за участие в бойни действия, за разлика от сегашната българска мисия, която има само охранителни функции.

Ангелов допълни, че със сертифицирането до края на 2012 г. на първата от общо шест бойни батальонни групи ще приключи първият етап от модернизирането на Сухопътни войски, съгласно Инвестиционния план до 2020 г.

#министърът на отбраната #етап #България #Афганистан #контингент #Аню Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"