Спаси София към Фандъкова: вземете спешни мерки за корекция на бул. Патриарх Евтимий

Спаси София към Фандъкова: вземете спешни мерки за корекция на бул. Патриарх Евтимий
A A+ A++ A

От Спаси София, Велоеволюция и Съюза на урбанистите в България изпратиха отворено писмо до кмета на София по повод скандала с превръщането на централния булевард Патриарх Евтимий в огромен паркинг. В него, те остро критикуват решението на Столичната община да изостави от проекта предвидената БУС лента и велосипедни алеи и призовават г-жа Фандъкова за спешно свикване на работна група, която да изработи нов проект, който взима предвид и нуждите на останалите участници в движението. От Спаси София припомнят, че още през 2018 г. проектът за ремонт на булеварда е бил разглеждан на специална работна група. “След дълъг анализ и разглеждане на множество варианти, постигнахме съгласие, че е подходящо по цялата дължина на бул. Патриарх Евтимий да бъдат изпълнени БУС лента и двупосочна велосипедна алея, две ленти за движение и една за паркиране. Обещанието беше, че след приключване на работата по метрото, от Общината ще изпълнят именно този проект.” - заяви Андрей Зографски от Спаси София и участник в работната група. “Неприятно сме изненадани от поредната сериозна грешка, допусната от администрацията, ръководена от г-жа Фандъкова.

В предизборната кампания тя говори за нов подход в градското планиране, даващ пространство за безопасно и удобно придвижване на всички участници в движението, а всъщност се прави точно обратното. Първи градски ринг е прекалено важен и централен булевард, за да бъде превърнат в паркинг, докато всички останали участници в движението са напълно игнорирани. Вместо да дава добри алтернативи за придвижване с градски транспорт и велосипед, най-замърсената столица в целият ЕС продължава да се грижи само за автомобилите. Това е недопустимо, затова настоявам за незабавна промяна на проекта и поемане на лична отговорност на служителите, одобрили това.” - категорично заявява независимият общински съветник, Борис Бонев. В писмото си до г-жа Фандъкова, организациите припомнят, че по бул. Патриарх Евтимий, са предвидени БУС ленти и велосипедни алеи не само в стратегическите документи на Столичната община (ОУП, ПУГМ, Програма за развитие на велосипеден транспорт за изпълнение през 2017 г., ГПОД и др.), но и Наредба РД 02-20-2 за ППКТСУТ, Визия за София и Доклада на арх. Геел.

Всички те недвусмислено казват, че приоритет трябва да се дава на градския транспорт и велосипедното движение като форми, щадящи градската среда, ограниченото пространство и екологията. “Призоваваме и очакваме г-жа Фандъкова, незабавно да насрочи нова среща на работната група, на която да се обсъди и намери окончателно, ефективно и функционално решение за изпълнение на бул. Патриарх Евтимий. Настояваме кмета лично да води заседанието, за да се избегне досегашната практика на поемане на ангажименти, които никой в Столичната община няма намерение да изпълни. Този аматьорски начин на работа категорично трябва да бъде прекратен.” - заявяват в писмото от Спаси София, Велоеволюция и Съюза на урбанистите в България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"