Пускат още 100 доброволци срещу огнената стихия в Рила

Пускат още 100 доброволци срещу огнената стихия в Рила
Десният фронт на пожара, гледан от Илийна река пуши подобно на вулкан, хеликоптерите се губят в дима. Снимка; БГНЕС
A A+ A++ A

До 100 доброволци ще се включат в гасенето на пожара над Рилския манастир, който избухна в четвъртък, а в петък продължи да се разраства.

В борбата с огнената стихия се включиха и два вертолета Ми-17 от Военновъздушните сили извършиха, съобщиха от министерство на отбраната.

Те са извършили 28 захода и изхвърлиха 80 тона вода в продължение на над 6 часа над района на пожара в Рила.

Модулна група от 35 военни и 4 машини от поделението в Благоевград също се включила в гасенето на пожара в местността „Бели бор”.

Към 11:00 часа в петък по билната част, обхваната от огъня на 2300 метра надморска височина, излезе вятър. Той натика огъня, обхващал до сега алпийската тревиста част в гората.

За щастие, вятърът подгони огъня в посока обратна на Рилския манастир. Огнищата на пожара са две, намират се на около 2 км едно от друго. И двете обаче слязоха надолу към гористата част с иглолистна растителност. Гори средната част на било Бричебор, заключено между Илийна река и Рилска река, предаде БГНЕС.

Вятърът свали пожара в гората, за щастие от страната на Илийна река. Десният фронт на пожара, гледан от Илийна река пуши подобно на вулкан, хеликоптерите се губят в дима.

Пламъците обхванали сутринта към 30 дка, вече са се разпространили върху три пъти по-голяма площ.

В щаба, разположен при събирането на реките Илийна и Рилска към 10:30 часа пристигна и директорът на противопожарната служба комисар Николай Николов.

Поради разрастването на пожара към 12:00 часа бе взето решение спешно да бъде осигурен мощен булдозер, който да започна направата на път към пожара и просеки.

Огъня гасят от земята и над 120 души - войници, огнеборци, служители на горите, доброволци и др.

По решение на Оперативния щаб в действията за овладяване на пожара утре ще бъдат допуснати до 100 доброволци.

Те трябва да бъдат физически здрави и по възможност да са преминали планинско обучение или курсове по ориентиране, съветват от МВР.

Доброволците трябва да са подходящо екипирани – облечени с блузи с дълъг ръкав, дълги панталони и цели високи обувки. Със себе си доброволците трябва да носят раница с вода и суха храна за един ден, слънчеви очила, шапка, фенерче и ръкавици.

Желаещите да участват в погасяването трябва да се явят в 5:00 часа сутринта на отклонението за Рилски манастир при река Илийна.

Преди да бъдат прикрепени към гасаческите групи, те ще преминат първоначален инструктаж за безопасна работа.

По информация на МВР около 150 дка сухи треви и храсти са обхванати от огнената стихия. Силно пресеченият терен и липсата на пътища затрудняват работата на огнеборците и правят невъзможно използването на пожарна техника.

В петък на терен са работили общо 160 пожарникари, военнослужещи, горски работници и доброволци.

През целия ден помощ на наземните екипи са оказвали и два хеликоптера.

Очаква се в събота в гасеческите действия да се включат най-малко 500 човека. На място вече е осигурена високопроходима и тежка верижна техника.

#пожар #Рила #доброволци #Ми-17 #хеликоптер #местност „Бели бор” #Рилски манастир #река Илийна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници