Вежди „сочи с пръст“ постиженията си пред гост от ЕК

Вежди „сочи с пръст“ постиженията си пред гост от ЕК
Вежди Рашидов, Реналдо Мандметс и Лиляна Павлова се разходиха в античния комплекс „Сердика", а после се повозиха с метрото до станция „Лъвов мост" и обратно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Mинистърът на културата Вежди Рашидов се похвали на госта си от ЕК Реналдо Мандметс, че може да посочи с пръст всичко, което правителството е направило.

Ръководителят на отдел „България" в Генерална дирекция „Регионална политика" на ЕК Реналдо Мандметс се запозна с напредъка по проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика" в компанията на Вежди Рашидов и Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

Рашидов запозна Реналдо Мандметс с осъществените от Министерството на културата проекти с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие" на ЕС, като му показа не само брошури за отделните проекти, но и отчет на изпълненото от Министерството досега.

„Всичко, което сме направили, може да се посочи с пръст," подчерта министър Вежди Рашидов.

Реналдо Мандметс отбеляза, че е силно впечатлен от културното наследство на България.

„Виждам, че сте използвали всеки европейски цент по предназначение. Свършили сте превъзходна работа, а това, което виждам в самия център на София, е наистина уникално," изтъкна Реналдо Мандметс.

Той бе еднакво удивен както от римските мозайки, които ще бъдат експонирани в пешеходната зона на Ларгото, така и от новите влакчета на метрото, съобщиха от Министерството на културата.

Заедно с директора на столичния „Метрополитен" инж. Стоян Братоев те разгледаха и новите станции на метрото, като се качиха на тестово влакче от станция „Сердика II" до станция „Лъвов мост" и обратно.

Новите станции са изградени със съфинансиране от Оперативна програма „Транспорт".

Финансирането на археологическите открития за трите етапа на проекта за експониране на културното наследство на София е на стойност 16 млн. лева.

Обектът трябва да е изцяло завършен през 2013 г. и ще допринесе изключително много за развитието на културния туризъм у нас.

#Вежди Рашидов #ЕК #Реналдо Мандметс #Лиляна Павлова #„Метрополитен" #Стоян Братоев #Оперативна програма „Транспорт" #Оперативна програма „Регионално развитие"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"