Бургас кани носещите името на свети Николай Чудотворец за обща снимка

Бургас кани носещите името на свети Николай Чудотворец за обща снимка
A A+ A++ A

* Малко над 7000 са имениците в общината, а в града са близо 6000

За седма поредна година Община Бургас кани всички, които носят името на покровителя на морския град - свети Николай Чудотворец, да продължат една от новите традиции на 6-ти декември, като се съберат в 13.30 часа на площад "Атанас Сиреков" за обща снимка.

Инициативата се превърна в запазена бургаска марка и е неизменна част от тържествата за празника на града - Никулден. "Златната" снимка ще бъде изпратена за съхранение в Държавен архив - Бургас, където ще бъде запазена за идните поколения.

Преди общата фотография с кмета Димитър Николов, всеки именик ще получи като подарък моряшко шалче и специалната отличителна значка по повод своя празник с придобилия местна популярност надпис - "На Никулден имам имен ден".

Всички участници във фотоса пред сградата на Община Бургас ще могат да си вземат безплатно копие от историческия кадър за спомен. И тази година снимките ще се раздават на щанда на общинското социално предприятие "Морски знаци", разположен в Туристическия информационен център срещу Часовника, всеки делничен ден от 10.00 до 19.00 часа.

Статистиката показва, че точният брой на имениците на територията на община Бургас е 7 251, а в града - 5 853. Най-много носещи името на светеца живеят в Централна градска част - 1500, в к-с "Меден рудник" - 1300 и в к-с "Славейков" - 900.

Запазва се и тенденцията името на Чудотвореца или други негови варианти да се носи предимно от мъже - 5399, жените са 1657. Сред празнуващите от мъжки пол безспорен фаворит е името Николай - 3 716, следвано от Никола - 1683, а сред дамите - Николина 729, следвано от Никол с 594 и Николета - 334.

Най-възрастният именик е дядо Никола Мечев от ж.к. "Меден рудник", който тази година навърши 101 години, а най-възрастната именичка е баба Николинка Бояджиева от к-с "Лазур", която е на 95 години

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"