С очи за всички: Кампания на УНИЦЕФ и партньори поставя в центъра децата и младежите с увреждания

С очи за всички: Кампания на УНИЦЕФ и партньори поставя в центъра децата и младежите с увреждания
УНИЦЕФ
A A+ A++ A

През месец ноември се навършват 30 години откакто световните лидери поеха историческия ангажимент да приемат Конвенцията на ООН за правата на детето. През декември 2006 г.

Общото събрание на ООН одобри и Конвенцията за правата на хората с увреждания, прилагайки нови задължения за страните членки, най-вече за премахването на бариерите, които ограничават тяхното участие във всички сфери на живота.

България e ратифицирала и двете конвенции. През последното десетилетие предприехме важни стъпки към социалното включване на децата с увреждания. Смята се, че те са около 32 000 в цялата страна, въпреки че няма пълни данни за точния им брой в страната. През учебната 2018 – 2019 г., 22 035 деца с увреждания и специални потребности посещават училища и детски градини. Това означава, че около 10 000 деца не получават подходящо образование. Въпреки националните усилия те продължават да са една от най-изолираните и невидими групи в обществото. При тях има повишен риск от раздяла от биологичните си семейства, по-голяма вероятност да разчитат на институционални грижи или да останат извън училище или детска градина.

Множеството бариери и стереотипи продължават да пречат на децата с увреждания да се радват на пълните си права. Те ограничават възможностите им да развият пълния си потенциал и впоследствие на професионалната им реализация и пълноценно участие във всички сфери на живота.

Това са причините, УНИЦЕФ България да започне кампанията „С очи за всички“, с която цели да повиши информираността, разбирането и чувствителността в обществото, когато става въпрос за правата на децата и младите хора с увреждания. Чрез различни канали се разказват вдъхновяващите им истории за постижения и успехи, въпреки трудностите, с които се налага да се справят ежедневно. На 20 ноември 2019 г. се проведе и национален форум заедно с Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, посветен на младежите и младите хора с увреждания.

Защото, както отбеляза по време на дискусията на форума един от присъстващите младежи – няма вие, няма те, всички ние сме едно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"