30 000 на протест с чучело на Дянков

30 000 на протест с чучело на Дянков
Протестиращите носят и чучело на Симеон Дянков, на което пише: „На лъжеца не вярват, даже като казва истината!“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на протестиращите пред сградата на Народното събрание достигна 30 000 души.

Двата лъча протестиращи на КНСБ и КТ „Подкрепа“ се обединиха пред парламента, съобщи БГНЕС.

Така общият брой на протестиращите пред парламента е вече около 30 000, като по данни на организаторите във втория лъч – на КНСБ – протестират 18 000 души.

Демонстрантите носят плакати със снимки на депутати и надписи: „Лицата на позора!“.

Протестиращите носят и чучело на Симеон Дянков, на което пише: „На лъжеца не вярват, даже като казва истината!“.

Други плакати гласят: „Работа до гроб!“, „Не на безотговорните действия!“, „Бойко, никога не е късно да постъпиш правилно!“, „Министър Дянков, бъди така добър, иди си!“.

Протестиращите са толкова много, че вече повече от 15 минути се опитват да се разпределят, защото пространството пред НС е малко, за да ги събере всичките.

Митингът се разпростира от едната страна на НС до ул. „Раковски“, от другата страна на НС – до бул. „Васил Левски“, запълниха пространството и около Храм-паметника „Александър Невски“.

В края на протестните действия се очаква да бъде внесена декларация до НС, до министър-председателя Бойко Борисов и до представителите на всички парламентарни групи.

В нея синдикатите отбелязват 5 основни пункта заради които протестират. Сред тях са премахването на клас прослужено време, увеличението на пенсионната възраст.

Синдикатите отбелязват в декларацията, че заради "самоцелните амбиции да се преследват фискални цели, застрашаващи солидарната отговорност на обществото и физическото оцеляване на най-беззащитните слоеве, заради недопустимото ограбване на натрупани осигурителни права, заради разрушаване доверието към осигурителната система", е организиран протестът.

Те имат три настоявания към отговорните институции. Първото от тях е незабавно да бъдат изтеглени от Законопроекта за бюджета на ДОО за 2012 г. всички нормативни изменения във връзка с увеличаване на пенсионната възраст.

В декларацията се посочва още, че е недопустимо със закон с едногодишно действие в преходните и заключителни разпоредби да се променят фундаментално принципи и норми на социалното осигуряване. В декларацията си двата най-големи синдиката у нас посочват, че ако исканията им бъдат отново пренебрегнати и законодателят приеме измененията, те ще пристъпят към ускорена подготовка на национални ефективни стачни действия.

Протестиращите ще призоват действащия и избрания президент на България "да застанат на страната на справедливостта и да наложат вето на законовите промени, с които шоково се увеличава пенсионната възраст и се въвеждат по-неизгодни за хората механизми на определяне и осъвременяване на пенсиите".

Освен това те ще апелират към народните представители, които споделят техните аргументи, да оспорят тези промени пред Конституционния съд.

"Господа управляващи, не се вглеждайте единствено в числата! Зад тях стоят живи хора и техните съдби! Вслушайте се в гласа ни! Нашата алтернатива е разумна!". Така завършва декларацията на протестиращите.

#президент #България #Бойко Борисов #Дянков #Симеон Дянков #площад #НС #Народното събрание #декларация #синдикати #протестиращи #КТ „Подкрепа“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »