Ректорът на СУ се хвали: Само ние сме в топ 1000 на света от бг висшите училища

Ректорът на СУ се хвали: Само ние сме в топ 1000 на света от бг висшите училища
A A+ A++ A

През последните 4 години получихме нова институционална акредитация с оценка 9.61. Университетът продължава да бъде на първо място в най-много професионални направления в Националната рейтингова система на висшите училища. Това каза ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков по повод патронния празник и след като поднесе цветя пред паметника на покровителя, предаде БГНЕС.

На тържеството по случай празника, ректорът обяви още, че университетът запазва позициите си в световните рейтингови класации на университетите.

“Той е единственият български университет в първите 1000 в световните класации. Това означава, че СУ е в първите 4% на световните университети, а в някои направления в първите 2%”, посочи той.

Герджиков обяви, че продължават да разкриват нови специалности, както и да осъвременяват съществуващите програми и учебни планове.

„СУ предлага образование в 119 бакалавърски специалности и над 400 магистърски програми. Броят на студентите в СУ е над 20 600 като 1115 са чуждестранни студенти“, посочи още ректорът и подчерта, че университетът предлага най-големия брой докторски програми – 184 акредитирани програми, а 5 нови са в процедура.

Редицата успехи, които постига висшето училище се дължат на 1600 преподаватели-изследователи, много от които са носители на Националните награди за наука „Питагор“ и редица международни, коментира проф. Герджиков.

Той посочи още, че вече е стабилизирано и финансовото положение на СУ и обърна внимание върху новите предизвикателства, пред които времето ни изправя.

„Технологичната революция променя света около нас по-бързо от всеки друг период в историята. Непредвидимо е какво ще е бъдещето на професиите, къде изкуственият интелект ще измести човека и къде не и кои са качествата, които един завършил специалист трябва да има, за да може да сменя професии и да учи цял живот. Независимо каква специалност изучават, нашите студенти трябва да се научат  да бъдат креативни и отговорни хора с оригинално творческо мислене“, заяви той и обяви, че предстои откриване на трети център, свързан с изкуствения интелект, но настоя усилията за развитието на естествения интелект да не спират.

Зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин коментира, че университетът изгражда високообразована българска интелигенция, която е морален и културен коректив и осигурява образование на световно ниво.

„Университетът е възпитал кадри, без които е немислима българската държавност, както и международното признание на родината ни“, заяви той и подчерта, че и днес университетът продължава да върши работата си на високо ниво.

Вицепремиерът Марияна Николова поздрави ръководството на университета и студентите от нейно име и от името на премиера Бойко Борисов.

Тя акцентира върху факта, че университетът 131 години е българският храм на просветата и знанието  ковачницата на най-изтъкнатите академични хора у нас и отдавна е завоювал своето място на световната сцена като образователен и научен център с международно значение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"