Брайвик ще лежи в затвора 21 години

Брайвик ще лежи в затвора 21 години
Атентаторът, отговорен за убийството на 77 души мин. г., получи максималната за Норвегия присъда от 21 години. Снимка: Mirror.co.uk
A A+ A++ A

Норвежкият съд призна десния екстремист Андерш Брайвик за вменяем и той беше осъден на 21 години затвор за атентатите на 22 юли 2011 г.

Атентаторът, отговорен за убийството на 77 души при две атаки на 22 юли 2011 г. в норвежката столица Осло и на остров Ютьоя, получи максималната за Норвегия присъда, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Съдът в Осло призна единодушно 33-годишният екстремист за отговорен за действията си, като отхвърли една от двете психиатрични експертизи, според които той страда от „параноидна шизофрения".

Присъдата ще може да бъде удължавана за неопределено време, докато Брайвик е считан за опасен.

На 22 юли 2011 г. Брайвик уби осем души при бомбен атентат срещу сградата на правителството в Осло, след което още 69 души, главно младежи, като откри огън срещу летен лагер на младежкото крило на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, дегизиран като полицай.

Най-спорният въпрос по време на делото срещу него от 16 април до 22 юни, беше психичното му здраве.

Първа психиатрична експертиза установи, че той страда от „параноидна шизофрения" и следователно не може да носи наказателна отговорност, а втора стигна до извода, че той е вменяем.

По време на процеса Брайвик призна за извършените убийства, но се обяви за невинен и подчерта, че не признава норвежкия съд.

Норвежкият екстремист призна също, че се е стремил „да убие всички“ хора на остров Ютьоя, а не само 69 от тях, и изтъкна, че копнее да обезглави бившия премиер на страната.

Той също обяви, че се смята за революционер, и ако има възможност, отново би извършил атаката.

„Извърших най-зрелищната и внимателно планирана атака в Европа след Втората световна война. Бих го направил отново“, каза през април масовият убиец Андерш Брайвик.

#Андерш Брайвик #Норвегия #Осло #остров Ютьоя #Европа #Втората световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"