Скандал в Созозпол! Концесионер съсипа Централния плаж с огромна дига

Скандал в Созозпол! Концесионер съсипа Централния плаж с огромна дига
A A+ A++ A

Не ни трябва китайска стена срещу вълните. Това каза пред Нова телевизия една от протестиращите дами. Тя сподели, че е инициатор на подписката срещу изграждането на дига на централния плаж в Созопол. 

Протестиращите в морския град твърдят, че плажът е опропастен и че дори през зимните месеци те го използват за разходка, каза пък водещата на „Здравей, България“ Аделина Радева.

Дигата е построена от концесионера с една единствена цел – да предпази плажа от високите вълни.

„Не може в градът, който е архитектурен резерват от 1974 г. с решение на Министерския съвет, така грубо са се нарушават законите! Тази дига е излишна. Концесионерите казват, че предпазвала заведенията, но те са получили изключителна държавна собственост, а търговските обекти не са обявени за такива. Защо ги пазят?“, попита жената, инициирала подписката срещу разкопаването на плажа.

„Като погледнах тези големи купове с пясък, първо реших, че трябва да се отбраняваме от някой. Всъщност кой пазим? Това, което морето дава, то си го взема. В момента дигите падат. Аз желая те да рухнат, защото пясъкът е взет от брега, но водата няма как да стигне до заведенията“, добавя друга от протестиращите дами.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев, който също бе сред протестиращите, каза, че не е бил информиран от концесионера за изкопните работи на морската ивица. „Граждани подадоха сигнала. Концесионерът на плажа впоследствие поиска среща, за да обясни какво прави. Община Созопол сезира Басейнова дирекция и РИОСВ – Бургас“, добави градоначалникът. 

Плажът е изключително държавна собственост, отдава се на концесия от държавата и трябва да се контролира от нея, коментира той.

„За първи път се изгражда дига и хората са притеснени. Пясъкът ще си остане тук. Никой няма да го изнесе. Прави се, за да предпазва от по-големи вълни“, каза пък Илиян Иванов -  представител на концесионера. 

„Тук няма големи вълни. Това не е Слънчев бряг. Заливът ни е малък“, прекъсна го дамата, инициирала подписката. 

С нищо не се нарушава екоравновесието, уверява Илиян Иванов. 

„Утре ще пекне слънце. Къде ще се разхождате с децата си, с кучетата си, с внучетата си? Цяло лято коментирахме как влизат АТВ-та на плажове. Погледнете какво е тук!“, каза друга от протестиращите жени. 

Събина Русева от Басейнова дирекция пък заяви, че проверката продължава. 

„Констатирахме изградена пясъчна дига по протежение на цялата плажна ивица. Заснехме няколко координатни точки. В най-южния край, където бе багера, една от тях попада във водата. Концесионерът ще бъде наказан. При установяване на нерегламентирани действия във водния обект ще издадем предписания за преустановяването им и ще бъдат предприети наказателни мерки“, добави тя.

„Багерът не е бил във водата. Може докато е загребвал, да се е намокрила кофата, но никой няма да си вкара техниката в морето“, възрази Иванов. 

Кметът на Созопол пък призова от Министерството на туризма да изпратят свой представител. „Някой трябва да каже дали това съоръжение е законно, за да се успокоят хората. Виждате какво е напрежението тук“, добави Янакиев. 

„Този град е на 2600 години. Не може в сърцето на стария град да се строи кебапчийница, да одимява целия Созопол и да не е решен проблема. Прехвърля се от институция на институция и няма адекватни решения. Гражданите искат държавата да се намеси“, каза друг от протестиращите. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »