Кметът на Столипиново на война срещу обгазяването от горене на автомобилни гуми

Кметът на Столипиново на война срещу обгазяването от горене на автомобилни гуми
A A+ A++ A

Само за два дни от коритото на река Марица в Пловдив са извадени хиляди излезли от употреба автомобилни гуми. Акцията е по инициатива на кмета на район „Източен“ Иван Стоянов и се осъществява със съдействието на ОП „Чистота“. Събраните гуми се извозват на площадката на общинската фирма „Инсинератор Пловдив”.

Район Източен под тепетата включва гетото Столипиново.

„Преди изборите обещах да работя за намаляване на обгазяването на района и целия град от горенето на стари гуми. Ще бъда строг и безкомпромисен към нарушителите, защото една от важните ми мисии е да
достигнем европейските норми за запрашеност на въздуха – не повече от 35 дни годишно с превишение на фините прахови частици, а изгарянето на гуми е сред основните източници на замърсяване“, коментира Иван Стоянов.

Вече са проверени 6-те вулканизатора на територията на района. Направено е запитване до РИОСВ дали те имат сключени договори с лицензирани фирми за събиране на този тип отпадъци и в кои дни се извършва извозването им. Съвместни екипи от районната администрация, Шесто районно управление и Общинския инспекторат ще контролират дали се предава цялото количество излезли от употреба гуми.

„Целта е да преустановим нерегламентираното изхвърляне на гуми в речното корито, където жители на квартала ги горят, за да вземат метала. Затова започваме проверки и на пунктовете за вторични суровини“, заяви кметът на „Източен“ Иван Стоянов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"