Ветеринарен паразитологичен форум у нас дава отговори на важни въпроси

Ветеринарен паразитологичен форум у нас дава отговори на важни въпроси
A A+ A++ A

За втори поред път през 2020 г ще се проведе единственият по рода си VPF - Ветеринарен паразитологичен форум, научи Novinite.bg.

Организатори на събитието са д-р Евгени Евтимов и д-р Георги Маринов. Идеалната цел на форума е да информира работещите ветеринарни лекари за новостите в профилактиката и терапията на паразитологичните заболявания. Информацията има за цел да поддържа висок професионален статус на развиващите се лекари, защото голям част от паразитните заболявания са общи за животните и човека.

За жалост профилактиката в хуманната медицина на паразитозите е слабо застъпена и докато в Малта, например, децата се обезпаразитяват всеки месец за вътрешни паразити, тук в България евентуално само при нужда и когато вече е крайно положението.

Логично е щом деца и кучета играят на общи полянки и пясъчници да се обезпаразитяват еднакво. Културата на българина в тази насока се свежда до това да обезпаразитява всеки месец или през два своите животни, а себе си никога.

Какво показва статистиката?

Специално за тази година има бум на кърлежовите ухапвания, както при хора, така и при животни. Пак по статистика за този сезон десетки клиенти от нашите клиники се разболяха от лаймска болест вследствие на ухапване от кърлеж, и пак по статистика на института по заразни и паразитни болести - 90% от кърлежите в София са носители на лаймска болест.

Конспиративно или не, лаймската болест е и биологично оръжие. Защо в град с концентрация над 2 млн души, 90% носят причинителя на болестта? Много въпроси, малко отговори.

Надяваме се, чрез нашата инициатива и провеждането на този форум всяка година да повишим културата за здраве, както на хора, така и на животни, казаха пред Novinite.bg организаторите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »