EVN Топлофикация влага 23 млн. лв. в нови отоплителни централи в Пловдив

EVN Топлофикация влага 23 млн. лв. в нови отоплителни централи в Пловдив
A A+ A++ A

Днес, 19 ноември 2019 г., в Пловдив EVN Топлофикация стартира изграждането на нови модерни енергийни съоръжения за производство на топлинна енергия в България – 5 броя нови водогрейни котли. Сред основните аспекти на EVN Топлофикация е екологично чистото производство на топлоенергия. Toва е поредната стъпка към модернизацията на енергийните мощности, след като през 2011 г. EVN изгради най-модерната когенерация за екологично производство на топло- и електроенергия на Балканите. EVN Топлофикация инвестира в новите водогрейни котли 23 милиона лева. Общата мощност на съоръженията е 100 мегавата (MW).

Три от съоръженията ще се изградят на площадката в ТЕЦ Пловдив Север, а други две – в Отоплителна централа Юг. Чрез модерните съоръжения Пловдив ще има по-ефективно производство на топлинна енергия, по-чист въздух и нови инвестиции в местната икономика. Очаква се проектът да бъде завършен през 2021 г. Новите водогрейни котли изпълняват екологичните изисквания за чисто енергопроизводство. Новите водогрейни котли ще позволят по-добро разпределение и ефективност на производствените капацитети.

Тяхното управление ще бъде изцяло автоматизирано. Основната роля на съоръженията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване. EVN Топлофикация захранва с топлинна енергия и топла вода над 30 000 домакинства и бизнес клиенти в Пловдив. Дружеството управлява близо 200 км топлопреносна мрежа и над 1200 абонатни станции като за последните 10 години са изградени повече от 230 нови абонатни станции. Ежегодно дружеството инвестира в обновяването на мощности и топлопреносна мрежа. През 2019 г. беше изградена нова топлопреносна мрежа с цел присъединяване на нови клиенти в райони „Северен“, „Централен“, ЖР „Тракия“, „Западен“ в гр. Пловдив.

EVN Топлофикация напомня, че централното топлоснабдяване е сред най-екологичните, комфортни и безопасни начини за отопление.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »