Слагат още хиляда камери в София

Слагат още хиляда камери в София
A A+ A++ A

Още хиляда камери ще бъдат поставени в София от Столична община като част от видеосистемата за наблюдение. С приоритет са детски градини и училища заради сигурността на децата. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова и добави, че поръчката за новите камери вече е пусната. "Категорично видеонаблюдението e ефективно. Разширяваме системата и направихме връзка със СДВР", обясни подкаралата четвърти мандат Фандъкова при проверката на довършването на новата сграда на 64 училище "Цар Симеон Велики" в столичния квартал "Симеоново".

Тя добави, че при желание на гражданите също ще се поставят камери и ще се включват в системата на места, които се смятат за рискови. "Ето тук в училище има видеонаблюдение, изградено от Столична община. то обхваща района на училището. Заедно с това пък директорът и учителите са си направили вътрешна система за видеонаблюдение. Първо това е превенция между посегателства и престъпления и пази децата в двора и района на училището. Второ, ако има престъпление помага на полицията и със сигурност помага да се намали престъпността. Това е важна политика, която ние ще продължим и следващата година. И в следващия проект за бюджета също ще заложим средства за разширяване на системата на видеонаблюдение в училища, детски градини, паркове и градски пространства. Също така имаме предвид и рискови зони, за които гражданите желаят да има видеонаблюдение. Знаете, че тази година в кварталите "Миленков" и "Абдовица", по желание на инициативните комитети, изградихме система за видонаблюдение и за мен е то е ефективно", коментира Фандъков

Тя съобщи още, че 6 000 домакинства в София вече са заявили, че искат да си сменят печките и системите за отопление с алтернативи и екологични. Общо в столицата 20 000 домакинства имат възможност да подменят безплатно отоплението си с по-екологично по програмата Live+. Заявленията за смяна на отоплението се подават в районните кметства. Фандъкова отказа да коментира твърденията, че концентрацията на серен диоксид в София двойно надвишавали допустимите норми, с аргумента това да направят специалистите.

"Станциите, които мерят от ИА "Околна среда" дават различна информация. За мен е важно да продължаваме с политиките за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София и това е от една страна подобряване на градския транспорт, от друга продължаваме изграждането на метрото, довеждащ транспорт по който работим, за да може повече хора да използват градския транспорт. Бус ленти и велоалеи това е наша отговорност и ние го правим", каза още Фандъкова. "Програма ни е с над 100 мерки и всички те се изпълняват. За съжаление не може с магическа пръчка да се изчисти въздухът в София без нашите усилия. Важно е какви коли караме, колко често ги караме, както и ползването на градския транспорт. Моята задача е да работя за подобряването на качеството на въздуха, колкото се може ограничаване на старите коли, които замърсяват, контрол върху системите. По моя иницатива предоставихме газанализатори на КАТ. Надявам се по-активно да ги използват и колите с не добри системи да бъдат спирани от движение, изключително важно е това", заяви още столичният кмет. По повод посещението си в училището в "Симеоново" Фандъкова обяви, че една от важните задачи на Столичната община е да няма училище без физкултурен салон. "На път сме да реализираме този приоритет, заедно със строителството на нови училищни сгради", увери Фандъкова. тя коментира и отношенията с районните кметове, където Демократична България и БСП вече управляват десет от 24 района. "Обръщам внимание колко е важно районните кметове да работят, а не само да мрънкат и да се оплакват. Чувам как щели да ме „притискат“. Аз нямам нужна от натиск, ако кметът си е свършил работата. Ако дойдат с готов проект, веднага го залагаме за строителство“, допълни тя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »