Майката на починалото момченце от София, огласи името на лекарката, отказала да го приеме

Майката на починалото момченце от София, огласи името на лекарката, отказала да го приеме
A A+ A++ A

Майката на 3-годишното момче от София, което почина след като мина през три болници, огласи името на лекарката, отказала за приеме детето за лечение в Националната педиатрична болница „Проф. Иван Митев“. "Това е д-р Елена Паскалева-Георгиева, която е специалист педиатър и детски пулмолог в София с над 35 години опит, пише Трафикнюз.

Това е съществото (Елена Георгиева) което отказваше да приеме моето дете, докато го гледаше как умира. Как спите, как се гледате в огледалото!", са думите на скърбящата майка в социалната мрежа.   

Веднага след публикуването на поста под него започнаха да се трупат гневни коментари по адрес на лекарката. Освен упреци в липса на човещина и професионализъм, има и призиви тя да бъде съдена и да й се отнемат лекарските прави. Малцина са се осмелили да заявят, че при недоказана вина е несправедливо лекарката да бъде подлагана на публично линчуване.

Д-р Елена Паскалева-Георгиева е завършила Медицинския университет в Пловдив през 1982 г. Специализира "Детски болести" и "Детска пневмология" през 1988 г. и 2017 г. От 2009 г. е специалист по здравен мениджмънт. През 2015 г. д-р Георгиева става доктор по медицина след защита на дисертационен труд на тема „Диагностично-терапевтичен подход при бронхообструктивен синдром в ранна детска възраст“.

От 2001 г. се занимава с хомеопатия. Член на Европейското респираторно дружество и Български лекарски съюз.

Над 10 години е в Клиника по пулмология с интензивно отделение на Педиатричната болница „Проф. Иван Митев“.

Близка на майката написа още една история от практиката на д-р Елена Паскалева-Георгиева:

„Тази жена преди седем години, на половин отворена врата ми съобщи заболяването на сина ми. Той беше бебе на 50 дни, а тя нямаше смелостта като лекар да застане да говори с мен. И така вече сме на 7 години ни помагат всички други лекари в педиатрията, но за жалост миналата година отново се сблъскахме с нея, защото е пулмолог. Синът ми стоя 10 дни в болницата с температура и тя го наблюдаваше уж точно поради съмнения за пневмония. 

Слагаше слушалка и си тръгваше, докато не напълни с течност дроба и ни откараха в Пирогов за спешна операция, защото тази жена 5 дни не предприе нищо. Мълча си и дума не обели, а ни познава много добре. Отгледах детето си в педиатрията, но тази жена за мен не е никакъв професионалист, никакъв човек. Направо съм бясна и ядосана. Думи нямам за безочието им“.

Според д-р Атанас Мангъров, началник на Криниката по детски инфекциозни болести към Инфекциозна болница - София, обаче починалото момченце не е имало никакъв шанс да бъде спасено.

"Където и да беше детето, щеше да загине. При скоротечните вирусни инфекции няма средство, с което да се въздейства на причинителя. Не може да се каже, че има закъснение. В момента в София има стотици деца с температура 40 градуса и другите симптоми на вирусни заболявания, които обаче при 99 и отгоре процента завършват благоприятно. В редки случаи нещата тръгват накриво, което се определя от взаимодействието между детето и вируса, който го е нападнал", заяви пред "24 часа" д-р Атанас Мангъров.

Според него аутопсията вероятно ще докаже или тежка пневмония, или мозъчно възпаление, или миокардит. Няма специфични признаци, които от първия момент да подсказват трагичното развитие в рамките на ден, добав д-р Мангъров.

Починалото момченце е получило обриви, придружени с висока температура, заради което родителите първо са го закарали в Националната педиатрична болница. По думите им след като в продължение на два часа не им обърнали внимание, те отишли в болница "Лозенец", където пък ги върнали за домашно лечение.

Детето обаче се влошило и се върнали в педиатрията. Там чакали близо 2 часа за хоспитализация. От лечебното заведение не приели детето, тъй като нямали свободни легла. През това време момченцето колабирало. Семейството бързо тръгнало към "Пирогов", където детето издъхнало.

"В приемния кабинет, на кушетката пред тях, моето дете умираше. Те това много добре го видяха. "Нямаме свободно легло". Спешното легло в болницата било резервирано за някакъв човек, за 15 ноември, който трябвало да дойде. Неколкократно ни помолиха да си тръгнем, защото детето не е в тежко състояние, можело да се предвижва”, разказха почернените родители. Според тях те почти два часа напразно са се молили на дежурната лекарка.

"През сълзи я молех, само да видят какво му е на детето и да го вкарат някъде да видят какво му е", обясни майката.

Опечаленото семейство е категорично, че забавянето е довело до смъртта на детето. По думите им това е безмилостна жестокост и престъпление. Те вярват, че шанс за детето им е имало.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"