Бил Гейтс си върна палмата за най-богат човек на планетата, има 110 милиарда долара

Бил Гейтс си върна палмата за най-богат човек на планетата, има 110 милиарда долара
A A+ A++ A

Софтуерният гений Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света. Неговото състояние достигна 110 млрд. долара, с което той изпревари досегашния лидер Джеф Безос.

Причина за голямото богатство на Гейтс са най-вече много акции, които той продължава да притежава в Microsoft. От време на време той продава част от тях, за да финансира благотворителната си фондация, но дори и това не е достатъчно, за да намали активите му. Това се дължи най-вече на успехите, които Microsoft записва под ръководството на сегашния изпълнителен директор Сатя Надела.

Компанията записва ръст на приходите, развитие на облачните си услуги и др. Наскоро спечели и договор за облачни услуги за 10 млрд. долара с Пентагона. Всичко това повишава акциите на Microsoft и съответно – активите на тези, които ги притежават.

Междувременно, Джеф Безос има трудна година. Представянето на Amazon за последните месеци не успя да отговори на очакванията на инвеститори и анализатори. Това понижи акциите на компанията и съответно състоянието на Безос. Той плати и 35 млрд. долара на вече бившата си съпруга, след като с нея се разведоха тази година, съобщава Bloomberg

Въпреки всичко това Безос има 109 млрд. долара, така че дори малка промяна в акциите на Amazon или Microsoft, може бързо да го върне на първата позиция. Самият Гейтс многократно е бил изпреварван през годините, но въпреки това е човекът, който най-дълго време е в челните редици. Той е обявен за най-богатият в света за пръв път още през 1995 г. Тогава състоянието му е оценено на скромните спрямо сегашните му мащаби 12,9 млрд. долара.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"