Горанов: Предложението първият ден от болничните да не се заплаща е на управляващата коалиция

Горанов: Предложението първият ден от болничните да не се заплаща е на управляващата коалиция
A A+ A++ A

Предложението първият ден от болничните да не се заплаща е на управляващата коалиция. Всичко друго е опит за създаване на напрежение, което не съществува, особено след вчерашния коалиционен съвет. Това коментира в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Днес сутринта от ГЕРБ посочиха като автор на идеята по-малкия си коалиционен партньор - "Обединени патриоти"/ОП/, ОП веднага ги опровергаха - предложението било на голямата управляваща партия, най-вероятно на финансовия министър.

Горанов отговори, че решението е политическо и е в пакет заедно с по-висока минимална пенсия /250 лв./ за следващата година и мерки за подобряване достъпа на деца до детски градини.

Нито г-н Ангелов /Юлиан Ангелов от ОП/, нито г-жа Стоянова /Менда Стоянова от ГЕРБ/ присъстваха на заседанието на политическия съвет на коалицията в Министерския съвет, така че и двамата грешно коментират пакета от предложения, обясни той.

Това е решение, зад което стоят достатъчно мотиви и, за да бъде взето на коалиционен съвет, всички са били съгласни, решенията там се вземат с консенсус, допълни го Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на ОП. Еднакво зад него стоят ГЕРБ и "Обединени патриоти", обобщи той.

Един от мотивите да се стигне до мярката били анализи, според които прилагането й ще намали склонността за злоупотреби.

Финансовият министър добави, че това не е изолиран само за България проблем. Но, по думите му, за няколко години екстремално, почти двойно, са нараснали болничните при равен брой заети. През 2013 г. те са били около 8 милиона дни, следващите години до момента са стигнали до над 18 милиона дни.

Не наказваме ли хората, които имат 260 лв. пенсия и получават само 6,7 на сто увеличение, така Горанов отговори на въпрос не се ли наказват изрядните работещи, които си плащат вноските и не злоупотребяват с болнични.

Ако се говори за баланс на системата, имайте предвид, че фондът за изплащане на общо заболяване и майчинство традиционно от години е на дефицит т.е.осигурителната вноска в него не покрива рисковете, които фондът покрива, подчерта министърът. Но, продължи той, като свържем тази тема с едно друго небалансирано решение за почивните и празнични дни, взето през 2016 г., възможността за контрол е силно ограничена. Имало стимули за нарушения, особено в малките населени места, където е много тясна връзката между общопрактикуващите лекари и тези, които предпочитат да използват този механизъм, за да си осигурят няколко дни почивка.
Всеки има право на позиция, това е политическото ни решение, коментира Горанов недоволството на синдикатите от намерението да бъдат орязани болничните.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"