Какво се случва с тялото през втория триместър?

Какво се случва с тялото през втория триместър?
A A+ A++ A

При навлизане във втория триместър на бременността сутрешното гадене и умората, които са ви тормозили, постепенно започват да отшумяват и скоро би трябвало да се превърнат в неприятни спомени. Отново се чувствате енергични и самостоятелни. Реално в този момент навлизате в най-лекия период от бременността ви. Ако имате средства и време, започнете да планирате раждането на бебето, да правите покупки и да подготвяте дома си. Това е периодът, в който започват да ви се изясняват предстоящите ви нужди и същевременно сте все още достатъчно подвижни и енергични.

През втория триместър вашето бебе ще расте бързо и коремът ви ще стане видим, ще бъде очевидно, че сте бременна. Между 18-ата и 22-рата седмица от бременността ще трябва направите ултразвуково изследване, за да може вашият лекар да види как се развива бебето. Ще можете да научите и пола на бебето, освен ако не предпочитате да бъде изненада за вас.
Като цяло ще се чувствате по-добре, но на вашето тяло му предстоят големи промени. Това означава, че ще се появят и много нови симптоми. Ще опитаме да ви разкажем какво да очаквате, кои ситуации са нормални и кои знаци са опасни.

Болки в гърба. Допълнителните килограми, които сте качили последните месеци, започват да се отразяват и на гърба ви. Постепенно започвате да чувствате напрежение и болка. За да избегнете или намалите този дискомфорт, поставяйте възглавница в областта на кръста, когато сядате. Носете обувки с нисък ток и удобна, анатомична стелка. Избягвайте прекалено тежък багаж и неравномерно натоварване.

Кървене на венците. На около половината от бременните жени венците се подуват и разраняват. Изберете по-мека и деликатна четка за зъби и паста, третираща този проблем.

Уголемяване на гърдите. Уголемяването на гърдите ви от първия семестър ще продължи и през втория. Изберете подходящ козметичен продукт, за да се предпазите от стрии, и удобен сутиен, препоръчително от памучна материя. Дантелените материи са по-груби и могат да разранят и бездруго твърде чувствителните ви гърди.

Кръвотечение от носа. Хормоналните промени предизвикват изменения в лигавицата на носа. Това не е симптом, задължителен за всяка бременна, но определено се случва по-често, отколкото при другите хора. За да избегнете подобен проблем, ползвайте овлажнител за въздух или овлажняващи капки за нос.

Вагинално течение. Възможно е да има леко изменение във вида на вагиналното течение. Нормално е цветът да бъде бял, светъл, белезникав. Да няма неприятна миризма и да не е прекалено обилно. Ползвайте фини, деликатни дамски превръзки. В никакъв случай тампон, за да не внесете микроби във вагиналната флора. Ако течението има изменен цвят или неприятна миризма, веднага се обърнете към гинеколога, следящ бременността ви.

Често уриниране. Ще става и все по-често. Вашата матка расте и притиска пикочния мехур. С напредване на бременността това ще градира.

Растеж на косата и промяна в окосмяването. Хормоналният ви баланс се изменя и това може да се отрази както на растежа на косата ви (която да се сгъсти или да започне косопад), така и на окосмяването по тялото, което за съжаление понякога нежелано се увеличава.

Главоболие. При много жени хормоните, стресът могат да предизвикат главоболие. Почивайте повече, по-малко напрежение, лекият масаж на слепоочията може да облекчи дискомфорта.

Киселини и запек. Неприятните стомашно-чревни симптоми като стомашни киселини и запек, които са започнали през първия триместър, най-вероятно ще продължат във втория триместър. Те са причинени от допълнителния прогестерон, произведен в тялото ви. Този хормон отпуска гладката мускулатура, включително и мускулите в стените на червата. За да предотвратите киселините в стомаха опитайте да се храните по-често, в по-малки количества и да избягвате мазни, пикантни и кисели храни (като цитрусови плодове). При запек повишаването на приема на фибри и допълнителните течности, както и малко физическа активност, могат да ви помогнат значително.

Хемороиди. Хемороидите са всъщност разширени вени. Тези вени могат да се разширят по време на бременността, тъй като през тях преминава допълнително количество кръв и се увеличава натискът върху тях от нарастващата матка.

Движението на детето. Това е периодът, в който ще започнете да чувствате движенията на бебето.

Кожни изменения. Увеличаването на пигмента меланин може да доведе до кафяви следи по лицето (често се нарича „маска на бременността“) и тъмна линия по средата на корема. Всички тези промени по кожата би трябвало да изчезнат, след като се роди бебето.

Повишаване на теглото. Сутрешното гадене обикновено намалява в края на първото тримесечие. Сега, когато вече не се чувствате болна, апетитът ще се върне и вероятно ще се увеличи. Въпреки че храната може да ви се вижда много апетитна, нужни са само 300–500 допълнителни калории на ден по време на втория триместър. Не яжте като за двама, яжте малко повече от преди.

Обърнете внимание на следните симптоми. Те са алармиращ сигнал, че нещо с бременността ви може да не е наред:
* силна коремна болка или спазми
* кървене
* тежък световъртеж
* много бързо наддаване на тегло.

Обърнете се веднага към вашия лекуващ лекар при всеки един от тези симптоми.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"