Надал осъществи обрата на сезона в епичен мач на финалния Мастърс срещу Медведев

Надал осъществи обрата на сезона в епичен мач на финалния Мастърс срещу Медведев
A A+ A++ A

Матадорът Рафаел Надал направи невъобразим обрат във втория си двубой от финалите на АТП в Лондон. Испанецът се наложи с 6:7 (3), 6:3, 7:6 (4) над сензацията н сезона Данийл Медведев в повторение на финала на US Open.

Вижте видео от епоса ТУК

Испанецът изоставаше със сет, после изравни, но губеше с 1:5 гейма във финалната трета част. На пръв поглед не би трябвало да има тенисист на планетата, който да възкръсне в подобно положение. Не и Надал, той е сподобен и го доказа като успя да осъществи впечатляващ обрат, с който съхранява шансовете си за продължаване на полуфиналите.

Група „Андре Агаси“ се завързва много. Надал излиза срещу Стефанос Циципас в петък, в среща, която може да е с много голям залог – не само място на 1/2-финалите на Nitto ATP Finals, но и мястото на върха в световната ранглиста.

Матадора започна по-агресивно в двубоя, опитваше да играе сервис-мрежа и да сменя ритъма на разиграванията. Много по-консервативен бе подходът на руснака, който предпочиташе контраатаките, а в седмия гейм стигна и до първи брейкбол, но не успя да го реализира – 3-4.  

В крайна сметка развръзката в изключително равностойния сет дойде в тайбрек. Дългият гейм стартира с два мини-брейка, а Медведев взе две поредни точки от посрещане в самия край, за да поведе 6-3 и впоследствие на собствен начален удар да затвори частта – 7-6(3).  

В първия сет Даниил записа седем аса и спечели 83% от точките, в които игра на първия си начален удар.  

Световният №1 даде перфектен за себе си старт на втория сет, реализира ранен пробив и затвърди – 2-0. В следващите геймове вече не личеше толкова липса на типичната увереност на испанеца от форхенд, като Матадора остана достатъчно солиден.  

В същото време Медведев се реабилитира навреме, а плоските му удари отново започнаха да създават проблеми на бързата настилка в „O2 Arena“. Надал обаче вече беше набрал инерция и подпечата превъзходството си с нов брейк за 6-3, приключвайки със 73% спечелени точки на първи сервис, 100% (5/5) на втори и реализирани 2 от 4 брейкбола. 

Испанецът влезе в третата част с баланс от 4-2 при решаващите сетове през годината, докато Медведев бе с 10-10. Световният №4 обаче нанесе първия удар с пробив в откриващия гейм, а после влезе в страхотна серия и поведе 3-0 с двоен брейк.  

Надал така и не успя да се мобилизира, а в петия гейм откри сметката си за 1-4 с много трудно взето подаване, в което спаси два брейкбола. В следващия си сервис гейм носителят на 19 титли от Големия шлем отново бе притиснат до стената и отрази мачбол за 2-5, а когато всичко изглеждаше ясно върна единия пробив за 3-5.  

В дуел, минал отдавна границите на обикновен тенис мач, Рафа показа изключителни психика и характер и реализира втори пробив за 5-5, след това взе и пети последователен гейм, за да си гарантира поне тайбрек. До такъв се стигна, а там Надал довърши изключителния си обрат – 7-6(4).

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"