Тръмп иска 100 милиарда долара от Ердоган и Турция ще се спаси от санкции

Тръмп иска 100 милиарда долара от Ердоган и Турция ще се спаси от санкции
A A+ A++ A

Президентът на САЩ предложи на турския си колега Тайип Ердоган търговска сделка на стойност 100 милиарда долара и "решение" за разрешаване на ситуацията със санкциите, която Вашингтон обеща да наложи срещу Анкара за закупуването на руски системи за ПВО С-400, съобщи "Вашингтон пост”, предаде БГНЕС.

Източници на изданието съобщават, че подобни предложения на американския лидер за подобряване на отношенията между САЩ и Турция се съдържат в писмо, изпратено до турския президент миналата седмица.

Според вестника, предложенията на Тръмп вероятно ще "вбесят” поне някои законодатели в Камарата на представителите на САЩ, които миналия месец подкрепиха налагането на санкции срещу Турция за военната й операция "Мирна пролет” в Сирия.

Турският президент Тайип Ердоган е в Съединените щати на 12-13 ноември и ще обсъди с американския си колега Доналд Тръмп покупката на най-новите изтребители, руски и американски системи за противовъздушна отбрана С-400 и "Пейтриът”, както и ситуацията в Сирия.

Доставките на най-новите системи за противовъздушна отбрана, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. В средата на септември приключи втората фаза на доставка на С-400. Според Ердоган руските системи за противовъздушна отбрана ще заработят напълно през април 2020 г. Вашингтон поиска отказ от сделката, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на последните изтребители Ф-35 в Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции). Анкара отказа да направи отстъпки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"