188669 статии       |       382 интервюта       |       1521 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.74254| EUR 1.95583| GBP 2.17025|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

Размер на шрифта:   

Ученичка помага на шофьорите с изобретение анти-мъртва зона, спечели и конкурс

13 ноември 2019, сряда / 11:29; Коментари: 0
Send to Kindle
Ученичка помага на шофьорите с изобретение анти-мъртва зона, спечели и конкурс

Често се случва така, че водачът да не види как точно свети светофара или, което е още по-страшно, да не види приближаващ се пешеходец заради предните колони на автомобила. 

Мъртвите зони са основна причина за катастрофи. Заради невъзможността пълноценно да оцени ситуацията на пътя шофьорите предприемат действия, водещи до създаването на аварийни ситуации. 

14-годишната Алайна Гаслер представи на изложение своето ново изобретение, което спасява водача от слепите зони. 

Момичето е избрало тази тема за своя научен проект, който нарекла "Повишаване на автомобилната безопасност на пътя чрез отстраняване на слепите зони". 

То е създало прототип на система за защита с уеб камера, проектор и материали от 3D-печат, за да разшири зоната на видимост за водачите. Така вече нито един шофьор няма да има недостатъчно информация и обзор. 

Идеята зае първо място в националния конкурс в Уест Гроув в щата Пенсилвания и е получила наградата на Фонда Самуели.  За изобретението си момичето получило 25 000 долара, съобщава "Блиц".

Алайна монтирала уеб камера от външната страна на колоната от страната на пътника до водача, а след това излъчвала заснето върху вътрешната страна на колоната с помощта на проектор, закрепен за тавана над седалката на шофьора. 

За целта на момичето дори се наложило да напечата с 3Д-принтер специален компонент, за да може проекторът да се фокусира върху повърхност на толкова близко разстояние. 

Проблеми също имало с яснотата на изображението на вътрешната страна на колоната. Затова момичето решило да покрие въпросната повърхност със светлоотразителен плат. Също така момичето забелязало, че проектираното изображение било ясно за шофьора, но било размазано за пътниците. Излъчваната светлина от проектора също предизвиквала главоболие у пасажерите. 

Новият материал обаче решил този проблем. Откриването на слепите петна все по-често се превръща в норма на безопасността в автомобилите, наричана още "информационна система за слепите зони".

В новите модели светлина, шум или вибрация предупреждава шофьора за разположението на предмети в слепит

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО