1438 ХИВ позитвни регистрирани в България

1438 ХИВ позитвни регистрирани в България
Общият брой на регистрираните в България ХИВ позитивни е 1438. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Броят на новорегистрираните ХИВ позитивни от началото на 2011 година е 166 лица, като общият брой на регистрираните в България ХИВ позитивни е 1438.

Разпределението по пол сочи 135 мъже и 31 жени, т.е. броят на новорегистрираните мъже е почти 4 пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени, сочат данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването, цитирани от сдружение „Жажда за живот“.

Анализът на данните по възраст показва, че се заразяват лица в много широки възрастови граници – между 17 и 80 години.

За сравнение, долната възрастова граница през 2010 г. бе критично понижена до 15 години. Тази година за първи път има тенденция за намаляване на броя на новоинфектираните млади хора до 29 години.

Данните показват още, че 38% (или 63 лица) от новорегистрираните с ХИВ през тази година са млади хора на възраст между 17-29 години. През 2010 година младите хора в тази възрастова група бяха 55% от новорегистрираните серопозитивни лица.

През 2011 година се наблюдава увеличение с 14% на броя на новорегистрираните ХИВ позитивни лица във възрастовата група 30-49 години.

През отчетния период са регистрирани и 6 бременни носителки на вируса и 2 ХИВ позитивни деца, родени от ХИВ позитивни майки.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна профилактика за предпазване предаването на вируса от ХИВ позитивна майка на нейното дете.

Такава навременна и качествена профилактика помага след раждането детето да остане здраво в над 98% от случаите.

Според пътя на предаване на инфекцията и през тази година се очертават две особено уязвими групи – приблизително 34% (56 лица) от новорегистрираните през 2011 година са инжекционно употребяващи наркотици и 26% (43 лица) са мъже, които имат сексуални контакти с мъже.

Докато при лицата, които употребяват инжекционно наркотици няма съществена промяна, то при гей общността се наблюдава тенденция на увеличение с повече от 6% на броя на новорегистрираните лица.

Приблизително 60% от новорегистрираните случаи са открити благодарение на дейността на Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и неправителствените организации, подполучатели на средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Данните показват, че към края на октомври 2011 година в КАБКИС и НПО са се изследвали общо 59 837 лица, като над 60% от тях са млади хора на възраст до 29 години. В КАБКИС над 70% са споделили, че са имали рисково сексуално поведение.

Най-много случаи на ХИВ позитивни лица за тази година са регистрирани в София–град – 72 лица, и регионите на Пловдив - 27 лица; Варна – 12 лица, и Пазарджик – 11 лица.

#България #регистрирани #ХИВ #Министерството на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници