Ледът на Арктика се топи, гони исторически антирекорд

Ледът на Арктика се топи, гони исторически антирекорд
До края на миналия век по това време на годината ледът в Арктика е бил над два пъти повече от днешните по-малко от 3 млн. кв. км. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Леденото покритие в Арктика се стопи още, слизайки под 3 000 000 кв. км, с което подобри антирекорда от 2007 г.

Специалистите очакваха това да се случи. Сега е интересно колко още ще намалее леденото покритие в следващите около 4 седмици до края на периода на топене, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

До края на миналия век по това време на годината ледът в Арктика е бил над два пъти повече от днешните по-малко от 3 млн. кв. км.

Данните се отнасят за площите, покрити с най-малко 30% лед, съобщава Датският институт за леда и океаните, който измерва акваториите.

Териториите, покрити с поне 15% лед, по методиката, отчитаща акваториите, са все още в подстъпите към съответния рекорд и той ще се случи до 2-3 дни, сочат данни на Американския институт по леда и снега в Колорадо.

Според Колорадския институт площите, покрити с над 15% лед в акваториите на Арктика, са малко над 4 000 000 кв. км.

Динамиката на топенето през втората половина на лятото е съвсем различна от тази през последните 10-12 години: топенето през втората половина на лятото рязко се е ускорило, в сравнение със съответните периоди в предходното десетилетие.

Прогнозите на някои учени, че до няколко години Арктика ще остане свободна от лед в летните месеци, вече не изглеждат толкова пресилени.

#Арктика #лед #топене #акватория #Дания #Колорадо #лято

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"