187493 статии       |       381 интервюта       |       1521 снимки       |       38128 абоната       |      
USD 1.78208| EUR 1.95583| GBP 2.20058|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

Размер на шрифта:   

Преди точно 30 години Тодор Живков падна от власт, а България пое по нов път

10 ноември 2019, неделя / 12:21; Коментари: 0
Send to Kindle
Преди точно 30 години Тодор Живков падна от власт, а България пое по нов път

Днес се навършват 30 години от падането на комунистическия режим и поставянето на началото на демократичните промени у нас. На 10 ноември 1989 година се провежда пленум на Централния комитет на Българската комунистическа партия, на който от поста генерален секретар е освободен Тодор Живков – човекът, управлявал еднолично страната в продължение на 33 години.

Ден преди това в Германия е съборена Берлинската стена – тоталитарния символ на разделението и Желязната завеса.

Тодор Живков не е освободен по негово собствено желание. Той е принуден да се оттегли от властта, като за основни организатори на промяната се смятат Петър Младенов, Андрей Луканов, Добри Джуров и армията.

В реч пред пленум на Централния комитет на БКП , Тодор Живков казва : “Социализмът е едно недоносче!” и е дошло времето на “Митинговата демокрация”, “Жалко че аз не съм млад да развея байряка. Вече съм на години и няма да ми стигнат силите. Всеки ден, всеки час, на всякъде има материал…”. "Отива се към деполитизиране на икономическите отношения", "Обстановката ще бъде изключително тежка", "Демократизмът и гласността ще вземат много по-широки размери".

Пленумът на ЦК на БКП взема и още едно важно решение – да предложи на парламента да освободи Тодор Живков и като председател на Държавния съвет на България. Негов наследник и на двата поста е Петър Младенов.

Няколко дни по-късно – на 17 ноември, се премахват от Наказателния кодекс текстовете, които забраняват критиката към комунистическата партия, а на 15 януари 1990 г. пада и член първи от тогавашната Конституция за ръководната роля на БКП, така комунистическата партия се отказва от еднопартийния модел на управление.

Тоталитарният режим у нас, а и изобщо в Източна Европа, рухва под натиска на Запада и Съединените щати след изтощителната икономически Студена война. Истина е и че България по това време е във фактически фалит.

През юни 1990-а пък в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години управление на репресивния комунистически апарат.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО