187617 статии       |       381 интервюта       |       1521 снимки       |       38128 абоната       |      
USD 1.75631| EUR 1.95583| GBP 2.17102|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

Размер на шрифта:   

Позицията на АЕЖ относно публикации за здравословното състояние на Стефан Данаилов

8 ноември 2019, петък / 11:31; Коментари: 0
Send to Kindle
Позицията на АЕЖ относно публикации за здравословното състояние на Стефан Данаилов

"Медиите трябва да са внимателни, когато отразяват здравословното състояние на пациенти", заяви председателят на Асоциацията на българските журналисти Иван Радев. От името на АЕЖ до медиите той изпрати Позиция на Асоциацията във връзка с публикации, относно лечението и състоянието на легендата на българското кино Стефан Данаилов.

Ето пълния ѝ текст: 

АЕЖ-България напомня, че съгласно Етичния кодекс на българските медии, журналистите имат ангажимент да не навлизат самоцелно в личния живот на хората и да не засилват мъката на попадналите в беда.

Повод за настоящата позиция е неподписана публикация от 6 ноември, която изнася детайли от здравната история на Данаилов, като включително обяснява, отново в подробности терминалното развитие на заболяването, с което той е диагностициран.

Нещо повече – статията се позовава на откровено жълти издания, за да аргументира част от тезите си.

Цялата тази информация е публикувана в контекста на призива на близките на актьора да бъде пожален от медийните публикации за състоянието му.

Изнасянето на подробни детайли относно здравословното състояние на Стефан Данаилов не може да се оправдае с обществен интерес. Още по-малко такъв е наличен при изричния призив на близките му.

Здравната информация за пациента е защитена от лекарска тайна. Тази информация представлява лични данни и е защитена от правото на личен живот. За изнасянето на подобна информация от лице, което има достъп до нея, дори би могла да се носи наказателна отговорност за разгласяване на служебна тайна.

Никой не заслужава такова отношение в труден за него и близките му момент. Подобна неетична сензационност хвърля петно върху работата на всички журналисти и създава лош образ на цялата гилдия. По тази причина е нужна ясна позиция от журналистите при подобни нарушения, за да стане ясно на всички, че това не е журналистика.

Призоваваме ръководствата на медиите, изнесли неправомерно данни за здравословното състояние на Данаилов, да поднесат извинения на актьора, близките му и обществото.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО