Знаково! Румен Радев сложи прът в колелата на Гешев за поста главен прокурор

Знаково! Румен Радев сложи прът в колелата на Гешев за поста главен прокурор
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението Иван Гешев да бъде назначен за главен прокурор.

Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат за главен прокурор. Независимо от това реших да се обърна към вас и към членовете на ВСС. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание на кандидати, заяви Румен Радев преди да обяви решението си за Гешев.

Според него издигането на един единствен кандидат е лишила процедурата от всякакъв състезателен характер.

Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности, смята президентът Радев.

Той посочи, че дори министърът на правосъдието с отказа си да номинира кандидат също е довел до пълната липса на алтернатива.

Президентът е категоричен, че бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие, а не съмнение, заяви Румен Радев.

С тези мотиви връщам предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор на ВСС, заяви той.

БГНЕС припомня, че Висшият съдебен съвет избра настоящият заместник на Цацаров за нов главен прокурор с 20 гласа „за”, като четирима от членовете на висшия кадрови орган се обявиха „против”. Изборът на Гешев, който беше и единствената кандидатура за поста на обвинител номер едно, премина при безпрецедентни мерки за сигурност и протест.

Да не подписва указа за назначаването призоваха президента от Съюза на съдиите, Български адвокати за правата на човека, инициативата Правосъдие за всеки, предшественика на Радев – Плевнелиев, както и Мая Манолова по време на кампанията ѝ за кмет на София.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »