Европа заплашена от ново разделение - Север и Юг

Европа заплашена от ново разделение - Север и Юг
Две десетилетия след падането на Берлинската стена, която разделяше Източна и Западна Европа, ЕС бил на близо до ново разделение - между Севера и Юга. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

ЕС е заплашен от разцепление между Севера и Юга, предупредиха Германия и трите балтийски държави в общо писмо, публикувано в литовската столица Вилнюс.

„Доверието между европейските съседи и доверието в Европа, нашия общ проект, е основата на нашата общност," гласи министерското послание, цитирано от АФП и БГНЕС.

„Сътрудничеството в Европа не е нещо, което можем да приемаме за даденост, както ни го припомни дълговата криза. Тя се превърна в дълбока криза на доверието," допълват външните министри Гидо Вестервеле (Германия), Аудронюс Ажубалис (Литва), Едгарс Ринкевичс (Латвия) и Урмас Пает (Естония).

Министрите подчертаха, че „създалите се неравновесия не са се ограничили само до националните икономики в еврозоната. Наблюдава се също така нарастващо разделение между националните дебати за Европа".

„Две десетилетия след падането на Берлинската стена ново разцепление заплашва да раздели континента, този път между Север и Юг," отбелязват министрите, които трябва да се срещнат в четвъртък следобед в Рига, за да обсъдят регионалните въпроси, сред които от областта на отбраната и енергетиката.

Министрите изразяват задоволство от успешните реформи в балтийските страни. Тежко пострадали от световната криза, тези държави днес се връщат към растежа с цената на политика на строги ограничения на разходите.

Според министрите, за да може валутният съюз да се приспособи към предизвикателствата на бъдещето, е необходимо той да бъде допълнен с по-тясно икономическо и бюджетно сътрудничество.

По-рано в четвъртък финландският външен министър Александър Стуб разкритикува опитите за изграждане на Берлинска стена, която да разделя Севера и Юга в еврозоната.

„Европа беше разделена близо 50 години на Запад и Изток и е безполезно да я разделяме днес на Север и Юг. Ние не искаме нова Берлинска стена," заяви министърът.

#ЕС #дългова криза #Германия #Гидо Вестервеле #Литва #Едгарс Ринкевичс #Латвия #Урмас Пает #Естония #Александър Стуб #Берлинска стена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници