Иво Маринов: Няма драма с туристите на фалиралата „Бългериан вип турс"

Иво Маринов: Няма драма с туристите на фалиралата „Бългериан вип турс"
Няма драма с туристите във връзка с фалита на фирма „Бългериан вип турс", категоричен е зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма драма с туристите във връзка с фалита на фирма „Бългериан вип турс", категоричен е зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

„Практиката на руския пазар е, че руските туроператори работят с повече от един партньор в България и дейността на „Бългериан вип турс" беше поета от други фирми," обясни в Иво Маринов в Кюстендил, цитиран от БТА.

В момента всички туристи са настанени, а другите български туроператори поемат задълженията на „Бългериан вип турс", считано от 22 август занапред.

Заместник-министърът допълни, че в сряда за няколко часа, докато останалите туроператори поемат дейността на преустановилата дейност фирма, е имало напрежение, но в момента всичко е спокойно и туристите нормално пребивават в България.

Иво Маринов каза, че това се отнася и до туристи от Иран, които предстои да пристигат, и за тези, пристигнали в сряда от Казахстан.

По отношение на информацията, че някои туристи са били принуждавани да плащат два пъти почивката си, Иво Маринов уточни, че това зависи от законодателството в изпращащата страна.

„Така или иначе тези средства ще бъдат възстановени на самите туристи," каза зам.-министърът с ресор туризъм.

„Трябва да имаме предвид, че това са частни търговски субекти. Те си имат собствена търговска, маркетингова политика и всеки един от тях носи отговорност за своите действия. И в други отрасли се получава фирми да изпадат в несъстоятелност, неплатежоспособност, фалит, така че, колкото и да е неприятно, това са неща, които се случват. Лошото е, че има туристи, които са свидетели на такива неща. Но пък имаше и фалити на други чуждестранни оператори, например от Полша, при тях системата проработи добре. Полската страна извърши всички необходими дейности и така, както и вие не знаете, че има такива случаи, така и самите туристи не разбраха, че е имало фалит на туроператори," каза още Иво Маринов.

Според него самите туроператори трябва да имат добра етика и да информират своите партньори и хотелиерите по-рано.

За ситуацията се разбра в сряда от публикация на РИА „Новости", след оповестяването на която от българския туроператор също изпратиха съобщение до медиите.

#туроператор #фалит #Иво Маринов #туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници