Борисов обидил близките на моряците на срещата в МС

Борисов обидил близките на моряците на срещата в МС
Бойко Борисов се срещна с близките на моряците от кораба „Свети Николай" в Министерски съвет в сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близките на моряците от задържания в Испания кораб „Свети Николай" са обидени от реакцията на премиера Бойко Борисов по време на срещата с него в сряда, става ясно от тяхно съобщение до медиите.

„Твърденията, че кораб „Свети Николай" е бил наблюдаван от 8 месеца, според семействата на моряците са несъстоятелни," пише в текста на съобщението, цитирано от „Дневник".

„Още вчера на срещата министър-председателят Бойко Борисов обяви за виновни моряците, без да изчака приключване на процеса," допълват близките.

По мнението на семействата на моряците от българска страна по случая не е извършвано никакво разследване. Те не са получили и адекватен отговор на настояването си моряците от кораба „Свети Николай" да бъдат прехвърлени за разследване в България.

Близките все пак се надяват след като министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се запознае с обстоятелствата по разследването, извършено до момента в Испания, да промени тезата си, че моряците няма как да бъдат прехвърлени в България.

Те искат и среща с него, на която той да ги запознае лично с информацията по случая, получена от испанските служби.

Роднините на задържаните моряци недоумяват защо по време на срещата им с премиера в залата са били допуснати камери, които според тях са заснели точно определени думи на премиера, които, извадени от контекста, са били изпратени до медиите.

Така според текста на разпространеното в четвъртък съобщение „масмедиите са създали в обществото мнение, че моряците са виновни".

Роднините благодарят за проведената среща, но смятат, че коментарите на премиера Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов са твърде прибързани.

По думите им министър-председателят е заявил, че „когато моряците са разбрали, е имало как да сигнализират", което практически е невъзможно, без да се установят всички обстоятелства за случилото се на борда на „Свети Николай".

„Несъстоятелно, а и юридически невъзможно" е наречено предложението на Бойко Борисов „капитанът на кораба да поеме цялата отговорност".

„Според информацията, която бе разпространена от испанските медии, корабът е задържан на около 40 мили от бреговете на Испания, т.е. извън териториалните води на кралството," пише още в текста на разпространената информация.

Това предполага, че възможността за прехвърляне на моряците и разглеждане на процеса в България е реална. Точно това очакват и близките на задържаните 21 моряци.

Семействата са били уверени от външно министерство, че близките им са в добро състояние. Никаква друга информация на срещата не е била предоставена, твърдят те.

„Очакваме премиерът Борисов да не се „сърди" на хора, за които все още е видно, че няма никаква оперативна информация за съпричастността им към трафика. Надяваме се ние да не се „разсърдим", когато всички факти излязат на светло и се установи невинността на нашите близки, защото премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията „невинен до доказване на противното" в европейската Република България липсва," се казва още в писмото.

#кораб „Свети Николай" #Бойко Борисов #МС #Испания #кокаин #български моряци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"