Спират водата в ромската махала в Шумен

Спират водата в ромската махала в Шумен
Служители на шуменското ВиК, охранявани от полиция, започнаха да спират водата на ромите от "Бялата пръст". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служители на шуменското ВиК, охранявани от полиция, започнаха да спират водата на ромите от "Бялата пръст".

Махалата е натрупала сметка за стотици хиляди лева, а в касата на водоснабдителното дружество влиза по-малко от 1% от сумата, предаде кореспондентът на БГНЕС.

"В този квартал имаме 99% загуби. Само на улиците "Първа" и "Втора" от началото на годината до сега са консумирани 105 хил. куб.м вода за над 200 хил. лв. За същия период са платени само 2500 лв", каза началникът на Експлоатационен район-Шумен във ВиК инж. Атанас Димитров, който също бе на мястото.

Останалите улици нямат общи водомери и не се знае колко консумират. Той обясни, че съгласно Наредба 4, на къща, която няма измервателно устройство, трябва да се начисляват по 5 кубика месечно на член на домакинството.

Проблемът обаче бил, че не се знае колко души обитават дадена къща и затова инкасаторите пишат по 5 кубика на къща.

Акцията започна към 9,00 часа в четвъртък от улица "Седма". Багер първо прекъсна тръбата в двора на Георги Георгиев, който няма водомер и никога не е плащал. При разкопаването стана ясно, че тръбата се разклонява и към нея са се закачили още няколко къщи.

Обитателите им веднага изскочиха, за да видят какво става. До ескалиране на напрежението обаче не се стигна, дори повечето бяха на мнение, че трябва да им се сложат водомери и да започнат да плащат.

Вилдан Зекериева дори изтича обратно в къщата си, за да покаже с фактури, че си плаща. Те бяха 3 на брой и всички от 2011-та. Всяка от фактурите бе на стойност 11,16 лв – колкото е цената на петте кубика, начислявани на домакинство без водомер.

„Няма работа, няма и пари, как да плащам повече. Сега и водомер искате да си купувам, няма откъде", завайка се жената.

Комшийката й Милка Атанасова обаче прие спирането на водата спокойно и изказа мнение, че трябва махалата да си плаща, както всички. После бригадата на ВиК слезе надолу по улицата и спря водата на още къщи, сред които и известната с това, че обитателите й си изкарват прехраната, като перат килимите на квартала срещу заплащане.

„Искаме тези граждани на Република България да станат абонати на ВиК и да влязат в системата, както успя да направи и Енергото", каза Атанас Димитров и добави, че дружеството ще продължи да прекъсва водоподаването в цялата махала.

#Шумен #роми #ромска махала #ВиК #водоподаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"