Туризмът с ръст от 3-4% благодарение на руснаците

Туризмът с ръст от 3-4% благодарение на руснаците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският туризъм ще отбележи ръст от 3-4% през отиващия си летен сезон, подкрепян основно от повечето клиенти от Русия и Украйна.

Това показват данните на Министерството на икономиката, цитирани от "Капитал дейли". Очакванията на бизнеса в сектора са подобни, като за приходите те са в рамките на 2-3 на сто.

Въпреки проблемите и това лято собственици на хотели и туроператори не очакват сериозни отклонения от прогнозите си.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обявиха, че през най-силните месеци - юни, юли и август, базите в големите курорти са били с добра заетост, като вероятно ще бъде записано и увеличение на приходите.

"Месец май беше слаб, но през юни, юли и август има доста туристи", коментира и председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

След като през 2011 г. за първи път броят на гостите от Русия надхвърли този на германците, и през това лято се очаква руснаците да се окажат най-голямата група чуждестранни туристи в курортите, отбелязва „Капитал дейли".

Според прогнозата на икономическото министерство ръстът в Русия и Украйна ще бъде над 15-20%, като през месеците досега е отчетено сериозно увеличение на издадените визи.

При детските лагери очакваният ръст до края на летния сезон е още по-голям - 10 на сто. Освен че руските деца посещават базата в Камчия, която е руски проект, все повече посещават и курорти по Южното черноморие.

Според прогнозата на икономическото министерство през тази година се очаква около 5% ръст на туристите от Германия. Според хотелиерите техният брой ще се запази в рамките на този от миналата година.

Въпреки че през миналата година имаше известно съживяване на пътуванията от скандинавските държави, данните от сектора показват, че тази вероятно ще има намаление или максимум повтаряне на миналогодишния обем туристи.

От икономическото министерство съобщиха, че очакват да бъдат постигнати нивата от 2011 г., като същата прогноза важи и за Великобритания.

За разлика от 2011 г., когато първите чартъри към България тръгнаха още в края на април, през тази година сезонът отново "беше скъсен".

„Това е огромен проблем и през есента ще поставим въпроса пред държавата", коментира Елена Иванова.

По думите й чартърите с чуждестранни туристи са тръгнали в края на май и като цяло този месец е бил много слаб. Очакванията са повечето програми да приключат в средата на септември, като малко по-късни полети има от и за Русия, сочат данните на бранша.

#туризъм #туристи #чужди туристи #руски туристи #руснаци #германци #Русия #Украйна #Черноморие #Слънчев бряг #Елена Иванова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"