Бан Ки Мун отива в Иран въпреки САЩ и Израел

Бан Ки Мун отива в Иран въпреки САЩ и Израел
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун (вдясно) с президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад по време на сесия на ООН в Ню Йорк, септември 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун планира да посети среща на лидерите на необвързаните развиващи се държави в Техеран през идната седмица въпреки призивите на САЩ и Израел събитието да бъде бойкотирано.

Говорител на мисията на ООН в Иран заяви, че изглежда Бан ще присъства на срещата, но отказва да даде по-голям коментар, предаде „Ройтерс", цитирана от „Дневник".

Някои други дипломатически източници от ООН също заявяват, че ако няма нещо непредвидено, Бан ще може да участва на срещата на 120 необвързани държави в Иран.

"Тези държави са много важни," заяви дипломатически източник пред "Ройтерс", поискал да запази анонимност. "Разбира се, че генералният секретар ще отиде, той не може да не отиде."

Срещата в Техеран започва в неделя и ще продължи до петък. На нея ще присъства и египетският президент Мохамед Мурси, който ще стане първият ръководител на Египет, посетил Иран след ислямската революция от 1979 г.

По-рано през август премиерът на Израел Бенямин Нетаняху настоя Бан да отмени плановете си да участва на срещата в Техеран, съобщават израелските медии.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд също така даде да се разбере пред репортери във Вашингтон, че САЩ също биха искали Бан да бойкотира събитието в Иран.

Преди седмица Бан разкритикува остро думите на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и президента Махмуд Ахмадинеджад, които атакуваха словесно Израел.

Тогава Ахмадинеджад заяви, че в Близкия изток няма място за еврейска държава и постави под въпрос съществуването на Холокоста по време на Втората световна война.

#Бан Ки Мун #ООН #генерален секретар на ООН #Иран #Техеран #Египет #САЩ #Израел #Движение на необвързаните държави #Али Хаменей #аятолах #Бенямин Нетаняху #Мохамед Мурси #Махмуд Ахмадинеджад #президент на Иран #президент на Египет #министър-председател на Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »