Рециклирането на 100% от алуминиевите кенове пести енергия за 4 милиона домакинства

Рециклирането на 100% от алуминиевите кенове пести енергия за 4 милиона домакинства
A A+ A++ A

Изчислено е, че до 2050 г. теглото на пластмасата в Световния океан ще е повече, отколкото теглото на рибата в него. Пластмасата, която завършва пътя си в океаните, неизбежно представлява риск за морските птици, рибите и морските бозайници, които неминуемо я поглъщат. Вече свикнахме да четем статии за морски животни, открити мъртви и със значителни количества пластмаса в стомаха си.

Въпреки че връзката между негативното въздействие на пластмасата и сушито, което си купуваме за обяд или вечеря, все още изглежда далечна, тя никак не е такава. Последните проучвания показват тенденция към увеличаване на количеството пластмаса в морската храна, която поглъщаме редовно. Подобно проучване на Университета в Гент, Белгия , например, установи, че хората, които редовно ядат морски дарове, поглъщат до 11 000 малки парчета пластмаса всяка година.

 

Друго проучване на Университета Плимът установи, че една трета от всички уловени риби във Великобритания съдържат малки парченца пластмаса. И това е само малка част от негативната статистика за замърсяването с пластмаса в световен мащаб. На този фон, обаче, има и добра новина. Решението е в хората и в замяната на използването на пластмасови бутилки с алуминиеви кенове. Разбира се, само ако искаме да спасим нашите океани, нашите тела и нашата дива природа. Към момента статистиката за алуминиевите кенове е повече от положителна и звучи наистина оптимистично. Например, спестената енергия чрез рециклиране на 100% от алуминиевите кенове може да захрани 4 милиона домове за цяла година. Процесът на консервиране осигурява дългосрочно качество на храната и най- дълъг срок на годност на всякакъв вид напитки.

След като кеновете са запечатани и топлинно обработени, напитката поддържа своето високо качество и свежест, като се осигурява 100% защита от кислород, светлина и други замърсители. Този удължен срок на годност увеличава максимално удобството на потребителите. Кеновете също насърчават по-честото потребление, поради това, че са много по-удобни за потребителите. Рециклирането на един килограм алуминий спестява използването на 6 кг боксит, 4 кг химически продукти и 14 кВтч електроенергия. При рециклиране на алуминиеви кенове се използва около 5% от електроенергията, необходима за производството на алуминий от първични продукти. Алуминият е най-рециклираният цветен метал в света. Това не е случайно, тъй като може да се рециклира безкрайно и без загуба на качество. Затова можем да кажем, че алуминиевите кенове са и най-добрият опаковъчен материал. И някои любопитни факти:

 над 1,8 милиарда метални кена се произвеждат годишно (бира, безалкохолни напитки);

 всяко домакинство използва около 600 метални опаковки годишно;

 около 300 милиона метални опаковки се използват за една седмица около Коледа;

 енергията, която можем да спестим чрез рециклиране само на един алуминиев кен, е в състояние да захранва телевизор за поне 3 часа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »