Спират тока на болницата в Дулово

Спират тока на болницата в Дулово
Болницата в Дулово има задължения за общо 3.5 млн. лв. Снимка: БНТ
A A+ A++ A

От понеделник общинската болница в Дулово ще остане без ток, ако не плати задълженията си в размер на 80 000 лева.

Освен за електроенергия болницата има дългове за лекарства, материали и консумативи на обща стойност над 3,5 млн. лева, а приходите, които получава от Здравната каса стигат само за заплатите на персонала, предаде БНТ.

В болницата е получено устно предупреждение от новите собственици на дружеството Е.ОН, че ако токът не бъде платен до края на седмицата, от понеделник захранването ще бъде спряно.

От ръководството заявиха, че ще търсят споразумение с кредитора, защото приходите, които болницата получава от Здравната каса не стигат за покриване на всички разходи.

Според лекарите причината са лимитираните бюджети, въведени от касата.

„Основният принцип, по който Здравната каса трябваше да функционира – парите да следват пациента, не се спазва, а е обратното - пациентът отива там, където има пари", казва д-р Стефан Стойчев.

Болницата в Дулово работи по 31 клинични пътеки, с 11 повече от м.г., но бюджетът, определен от касата е само с 2 000 лева повече от миналогодишния, обясняват лекарите.

Така едва се покриват текущите нужди, камо ли да се плащат стари задължения. Освен това никой не търси отговорност от предишните ръководства, натрупали дългове за милиони с безотговорни решения, заяви управителят д-р Стефан Стойчев и даде за пример сделка за лабораторен микроскоп „Олимпус", отпреди 5 години, фактуриран на цена от 7 600 лева, но неплатен, който се оказал китайско менте за 400 лева, както и купчина медицински консумативи с изтекъл срок на годност, също фактурирани и неплатени, на стойност над 30 000 лева.

„Ей това обяснява как се е стигнало до това положение на болницата", заявява докторът.

Заради финансови проблеми временно са затворени отделенията по неврология и физиотерапия. Очаква се през септември те да заработят отново, ако се намерят средства, обобщават от БНТ.

#Дулово #болница #дългове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »