Фолксваген мисли да произвежда Passat в Словакия, вместо в Турция

Фолксваген мисли да произвежда Passat в Словакия, вместо в Турция
A A+ A++ A

Германският автомобилен „Фолксваген“ може да реши да произвежда един от най-купуваните си модели – Passat в Словакия, вместо в Турция, съобщи специализираното издание Automotive News.

Тази седмица надзорният съвет на компанията трябва да реши окончателно дали да строи планирания за Турция завод, след като спря планираната инвестиция от 1,3 милиарда евро заради турската военна операция в Сирия, започната от президента Реджеп Ердоган.

„Фолксваген“ има планове новата фабрика да започне работа до октомври 2022 година, когато дейността в германския град Емден, където в момента се произвежда Passat, ще се пренасочи към изцяло електрически коли.

Една от възможностите, които се обсъждат, е производството на „Пасат“ да бъде прехвърлено към огромния завод на концерна в Братислава, Словакия. Там се прават и Volkswagen Touareg, Audi Q7, VW Up, Seat Mii и Skoda Citigo. Спирането на производството на миниавтомобилите може да освободи необходимия капацитет.

Словакия е страната, в която се произвеждат най-много автомобили на глава от населението – около 300 000 души са ангажирани в сектора. В началото на годината заводът на „Фолксваген“ обяви планове за съкращение на 3000 работници в своя завод в страната.

Първоначално заводът на „Фолксваген“ трябваше да бъде построен в Маниса, на 40 км североизточно от Измир на турския западен бряг. Там беше планирано да бъде и производството на Passat от следващото поколение и на „Skoda Superb“, с максимален годишен капацитет 300 000 автомобила.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай