ООН: Иран явно доставя оръжия на Сирия

ООН: Иран явно доставя оръжия на Сирия
Сирийски бунтовник по време на сражения в Алепо. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Иран предоставя оръжия на режима на президента Башар Асад в Сирия, който се бори с въоръжени бунтовници вече почти година и половина, според ООН.

„Генералният секретар многократно е изразявал своите опасения относно потока на оръжия към двете страни на конфликта в Сирия, което в някои случаи изглежда като нарушение на резолюция 1747, приета от Съвета за сигурност за забрана на износа на оръжия съгласно Член 7", заяви пред Съвета за сигурност помощник генералният секретар на ООН по близкоизточните въпроси Джефри Фелдман, цитиран от Ройтерс и информационна агенция „Фокус".

В подготвеното копие на своята реч Фелтман отбелязва, че става дума за забраната на износа на ирански оръжия.

Резолюция 1747 забранява износа на оръжия от Иран съгласно Член 7 от Устава на ООН, която позволява Съветът за сигурност да одобри действия, вариращи от дипломатически и икономически санкции до военна интервенция.

Иран изглежда доставя на Сирия оръжия, заяви ООН, докато 17-месечният конфликт, започнал като бунт срещу президента Башар Асад, се плъзга все по-уверено към гражданска война, коментира агенция Ройтерс.

Обвинението на ООН подкрепя тези на западни официални лица, че Иран доставя на Асад средства, оръжия и разузнавателна подкрепа в опит да потисне опозицията. Сирийските бунтовници също казват, че Техеран е изпратил членове на елитната иранска Революционна гвардия и бойци на „Хизбулла".

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Башар ал-Асад #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници #Сирия #Алепо #Дамаск #Дераа #Иран #ООН #Джефри Фелдман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »